Egy új felfedezés mindent megkérdőjelez, amit az univerzumról tudunk

3 hónap ezelőtt 12

Brit csillagászok egy olyan galaxiscsoportot fedeztek fel, amelynek létezése teljesen ellentmond a kozmoszról alkotott feltételezéseinknek. Ráadásul korábban is felvetődött, hogy ez az alapelv téves lehet.

A Big Ring (Nagy Gyűrű) nevű galaxiscsoportot a University of Central Lancashire kutatói fedezték fel, akik az American Astronomical Society (AAS) nemrég rendezett, 243. éves találkozóján ismertették a felfedezéseiket. 

A Nagy Gyűrű – amely galaxisokból és galaxishalmazokból tevődik össze – átmérője 1,3 milliárd fényév. Szabad szemmel ugyan nem látható az égbolton, de egy grafika készült arról, hogy miként nézne ki, ha láthatnánk.

Scientists at the University of Central Lancashire have discovered a gigantic, ring-shaped structure in space.
Named the 'Big Ring' astronomers say it challenges our understanding of the universe.https://t.co/H0PsNsqG8j

— BBC North West (@BBCNWT) January 12, 2024

BBC szerint a Nagy Gyűrű – az asztronómia egyik központi tézise szerint – valójában nem létezhetne. Az úgynevezett kozmológiai elv ugyanis azt mondja ki, hogy az Univerzumban megtalálható anyagnak egyenletesen kellene eloszlania. Az elv lényege lényege szerint a bolygóknál, csillagoknál nagyobb anyagkoncentrációnak sehol sem kellene létrejönnie.

Mint megjegyezték a Nagy Gyűrű nem az első bizonyíték arra, hogy ez az alapelv nem állja meg a helyét, és hogy mindebben szerepet játszik valamilyen, számunkra ismeretlen tényező is. Robert Massey, a Royal Astronomical Society a mostani felfedezést úgy kommentálta:

Ez már a hetedik nagy struktúra az univerzumban, amely ellentmond a feltételezésnek, miszerint a kozmosz nagyléptékben egyenletesnek mondható.

Hozzátette: ha ezek a struktúrák léteznek, akkor a kozmológusoknak valóban ideje elgondolkodniuk, és megkérdőjelezniük az azzal kapcsolatos korábbi tételeket, hogy az univerzum miként is alakult ki. 

Két rejtélyes galaxiscsoport egymás közelében 

A Nagy Gyűrűt Alexia Lopez, a University of Central Lancashire PHD-kutatója észlelte elsőként, akinek korábbról egy másik, hasonló felfedezés is köthető a nevéhez: ő észlelte először a Giant Arc (Óriás Ív) nevű galaxiscsoportot is. A fiatal kutató azt mondta, hogy mindkét felfedezés véletlen volt, és először ő maga sem akarta elhinni, amit lát.  Hozzátette azt is, hogy szerinte a két felfedezésből valamilyen következtetést le lehetne vonni, de hogy pontosan mit, az egyelőre nem világos. 

Megjegyzendő, hogy a két galaxiscsoport (kozmológiai léptékben) egymáshoz viszonylag közel, az Ökörhajcsár csillagképénél helyezkedik el.

A 1.3bn light year-sized ring discovered by PhD student appears to defy the cosmological principle assumption Artistic impression of what the Big Ring (shown in blue) and Giant Arc (shown in red) would look like in the sky if you could see them. 📸 U of Central Lancashire pic.twitter.com/6Z8DKRHM5g

— Antoine D (@AD1968F) January 11, 2024

Don Pollacco, a University of Warwick fizikai tanszékének professzora ezzel kapcsolatban azt mondta a BBC-nek: kicsi az esélye annak, hogy ez véletlen volna, és ezért valószínűsíthető, hogy a Nagy Gyűrűnek és az Óriás Ívnek van valami közük egymáshoz. Az is lehet, hogy mindkettő valamilyen nagyobb struktúrának a részét képezi.

Hihetetlenül nehéz elképzelni egy olyan mechanizmust, amely ezeket a struktúrákat létrehozhatta, ezért a [Nagy Gyűrűt ismertető] kutatók azt valószínűsítik, hogy egy, a korai univerzumból származó maradványt látunk, amikor a nagy és kis sűrűségű anyagok hullámai »befagytak« az extragalaktikus közegbe

– mondta. 

A fenti két galaxiscsoporthoz hasonlítanak még a Sloan Nagy Fal, a Déli-sarki Fal, valamint a Hercules–Corona Borealis Nagy Fal nevű struktúrák is. Ez utóbbi 10 milliárd fényév a szélessége, amivel az univerzum általunk ismert legnagyobb struktúrájának minősül.

The largest structure in the observable Universe is a galaxy filament known as the Hercules-Corona Borealis Great Wall. It measures roughly 10 billion light-years in length, a size the human brain can’t comprehend. In it, there’s estimated to be millions of galaxies. Incredible. pic.twitter.com/l6DlElGFwg

— FarLife (@FarLife1) January 7, 2024

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM