Egy új kutatás szerint növelheti a szívroham és a sztrók kockázatát a túl sok B3 vitamin

2 hónap ezelőtt 10

A vitaminokból is megárt a sok, miközben elengedhetetlenek az egészséghez. A Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány a túl sok B3 vitamin kockázatait térképezte fel.

A B3 vitamin, más néven niacin egy vízben oldódó B-vitamin, amely megtalálható a húsokban, halakban, diófélékben, hüvelyesekben, barna rizsben és gabonafélékben. A sejtek molekuláris gépezetében nyújt segítséget, többek között segít a cukrot energiává alakítani, DNS-t létrehozni és javítani, eltávolítani a veszélyes anyagcsere-melléktermékeket, valamint az egészséges zsírok és „jó” koleszterint felépítésében is szerepe van.

Mivel vízben oldódik, a felesleg általában a vizelettel kiürül. A clevelandi Lerner Kutatóintézet új kutatásai azonban arra utalnak, hogy a B3 vitamin két bomlásterméke összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a sztrók fokozott kockázatával. A kutatócsoport kimutatta, hogy az egyik bomlástermék mind az emberekben, mind az egerekben képes növelni a gyulladáskeltő fehérjéket az érfalakat kibélelő sejtekben.

A B3 vitamin ajánlott napi bevitele 16 mg, és szükség van rá az egészséges, kiegyensúlyozott étrend fenntartásához.

A kutatás eredményeinek a megerősítéséhez további vizsgálatokra van szükség.