Egymásnak feszül az USA és Oroszország - a NATO déli szárnyánál növekszik a "mozgolódás"

4 hét ezelőtt 12

Az egykori diktátor, Moammer Kadhafi 2011 nyarán történt megbuktatása óta nincs nyugalom Líbiában. Az országban állandó a politikai instabilitás, az egymással szemben álló milíciák összecsapásai és gazdasági problémák sújtják, utóbbit fokozták a 2023 őszi pusztító áradások következményei.

Német források szerint Oroszország ezt a helyzetet igyekszik saját céljaira kihasználni - írta a WDR (Westdeutscher Rundfunk) és az NDR (Norddeutscher Rundfunk) közszolgálati médiumok számoltak be egy külügyminisztériumi belső levél alapján.

Az Annalena Baerbock vezette minisztérium eszerint aggódik a líbiai patthelyzet és az ennek nyomán "tovább erősödő orosz jelenlét" miatt.

A minisztérium szerint a közelmúltban az Európai Külügyi Szolgálat (EAD), az EU diplomáciai szolgálata megerősítette egy orosz haditengerészeti bázis lehetséges terveit, illetve erre utaló anyagok szállítását.

Német értékelések szerint Oroszország számára stratégiai szempontból jelentős lépés lenne egy haditengerészeti támaszpont létesítése a líbiai partok mentén. A szíriai Tartúsz kikötője mellett az orosz hadihajók számára ez lenne a második katonai támaszpont a Földközi-tengeren, földrajzilag közvetlenül a NATO-tagállamok déli határainál.

Az oosz törekvésben szerepet játszik a nyersanyagokhoz, így egyebek között az arany- és olajlelőhelyekhez való hozzáférés is - írták a források.

Líbia ugyanakkor egy olyan ország, amely a migrációs útvonalak miatt Európa számára is különös jelentőséggel bír, így a kontinensen is aktív figyelemmel kísérik az amerikai és az orosz tevékenységet.

A Kadhafi-rezsim bukása óta az észak-afrikai országot különböző frakciók irányítják. Az ország nyugati részén a Nemzeti Egység Kormánya, az Abdul Hamid Dbaiba miniszterelnök vezette ideiglenes kormány irányít Tripoliból. Ezt elismeri a nemzetközi közösség, Törökország is támogatja; az Egyesült Nemzetek Szervezete segítségével épült.

Kelet-Líbiában viszont egy rivális kormány, az Oszama Hammad miniszterelnök vezettte nemzeti stabilitás kormánya van hatalmon, ennek székhelye Tobrukban van. Ezt a kormányt támogatja az úgynevezett líbiai nemzeti hadsereg, amelynek élén Kadhafi egykori magas rangú tisztje, Halifa Belkaszim Haftár altábornagy áll. Haftár később szembefordult Kadhafival, kulcsfigurája volt a diktátor elleni felkelésnek és az azt követő polgárháborúnak. Líbiából azonban az Egyesült Államokba menekült, ahol még amerikai állampolgárságot is kapott.

A korábbi amerikai szövetséges visszatérését követően lett a hadsereg vezetője, és most Oroszország támogatását élvezi. Az idézett források szerint az elmúlt években több alkalommal utazott Moszkvába, legutóbb 2023 októberében találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Nyugati biztonsági hatóságok feltételezése szerint Oroszország további katonai támogatásáról biztosította a líbiai tábornokot, és cserébe szeretné kiépíteni líbiai jelenlétét.

Több éve tevékenykedik Líbiában a Wagner orosz zsoldoscsoport is, és jelenléte az információk szerint az elkövetkező időszakban tovább bővül. A közelmúltban Haftár orosz katonai tanácsadók támogatásával új katonai bázist hozott létre Líbia középső részén, Szirtben. Egységei jelenleg elsősorban az ország déli részeit irányítják.

Az orosz hadsereg már több líbiai repülőteret is használhat, amelyek Haftár egységeinek irányítása alatt állnak.

Moszkva az idézett német források szerint Líbiát nemcsak nyersanyagok szállítására kívánja központként használni, hanem

olyan fegyverek szállítására is, amelyeket a többi között Szudánba küldenének az ottani milíciák támogatására.

Értesülések szerint a líbiai orosz befolyás ellensúlyozása érdekében az Egyesült Államok külügyminisztériuma is azt tervezi, hogy "visszatér" az országba: Washington újra megnyithatja tripoli nagykövetségét, amelyet azután zárt be, hogy 2014 júliusában az ottani amerikai agykövet életét vesztette egy iszlamista terrortámadásban.

A washingtoni külügyminisztérium a közelmúltban a CNN által ismertetett nyilatkozatban utalt Oroszország növekvő befolyására NATO déli szárnyának közelében. Úgy értékelte, hogy "biztonsági érdekeink hosszú távú védelme szempontjából kiemelkedő fontossággal bír az amerikai jelenlét az országban".

A berlini orosz nagykövetség az idézett német források megkeresésére úgy reagált, hogy általánosságban nem kommentálják a sajtóban megjelent találgatásokat, illetve pletykákat.