Egyre több az átverés, erre nagyon figyeljen, ha már szervezi a nyaralását

2 hét ezelőtt 19

Az elmúlt időszakban megszaporodott a feketén dolgozó utazásszervezők, utazási tanácsadók száma, ami komoly biztonsági és pénzügyi kockázatot jelent az utasoknak. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége felhívja az érintettek figyelmét, hogy az utazás biztonsága érdekében minden esetben hivatalosan bejegyzett utazási irodáknál érdeklődjenek.

A jórészt a közösségi médiában fellelhető fekete utazásszervezők, hazai vállalkozások vagy külföldön élő magyarok gyakran nem rendelkeznek kellő szakmai tapasztalattal, valamint tevékenységük után jellemzően nem fizetnek adót, így alkalmanként kedvezőbb áron kínálják szolgáltatásaikat – ismertette a jelenséget a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke.

Molnár Judit az InfoRádióban elmondta: a visszajelzések alapján sokan azért nem fordulnak utazási irodához, mert így valamennyi pénzt megtakarítanak, olcsóbban tudnak utazni, ugyanakkor úgy véli, a tudatos fogyasztónak mérlegelnie kellene, hogy az utazásszervezésnél nem lehet fontosabb szempont a biztonságnál. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy annyira nagy pénzmegtakarítással jár, ha valaki fekete utazásszervezőnél vagy utazási tanácsadónál foglalja le a szolgáltatásokat. Molnár Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy az utazási irodák nagyobb mennyiségben vásárolnak, kedvezőbb feltételekkel rendelkeznek.

Figyelmeztetett, hogy miközben a Magyarországon hivatalosan bejegyzett utazási irodákat szigorú fogyasztóvédelmi előírások kötik, addig

a feketén szervezett utazások védőháló nélkül valósulnak meg.

A MUISZ elnöke példákat is említett. Felmerül a kérdés, hogy ha adott esetben fizetésképtelenség következik be, akkor van-e egyáltalán az utazási irodának olyan vagyoni biztosítéka, illetve hazaszállítási biztosítása, amely révén az utas által befizetett összeg nem kerül veszélybe. Molnár Judit kiemelte: ha hibás teljesítésről érkezik bejelentés vagy panasz, akkor az utazási iroda helytáll érte, és mindenképpen intézkednie kell.

Előfordult már több alkalommal is, hogy egyes vállalkozások utazási irodaként tüntették fel magukat azzal, hogy a nevükbe belecsempészték a travel szót, igazából azonban nem is utazásszervezők voltak, így számos ügyfelet átvertek. Arra is volt már nem egy példa, hogy az ilyen, tisztességtelenül eljáró vállalkozások

idővel fizetésképtelenné váltak, az utasok pedig futhattak a pénzük után.

Molnár Judit figyelmeztetett: attól még, hogy egy utazásszervező nevében szerepel a travel vagy a tours szó, egyáltalán nem jelenti azt, hogy biztos bejegyzett vállalkozásról van szó. A jogszerűen működő utazási irodákról a Budapest Főváros Kormányhivatala weboldalán lehet tájékozódni.