Egyszerre két, rendkívül erős napkitörés érte el a Földet

1 hónap ezelőtt 27

Március 23-án egy 1,1-es magnitúdójú, X-osztályú (legnagyobb erősségű) napkitörés történt, ami ráadásul ezúttal mert két napfolt (az AR3614 és az AR3615) egyidejű robbanásával indult. A szinkronrobbanás miatt egy óriási plazma- és sugárzásfelhő lövellt ki a Napból, aminek egy része eltalálta a magnetoszférát, ami így meggyengült, és töltött részecskék mélyebbre is be tudtak hatolni a légkörbe - írta a Telex a SpaceWeather.com beszámolója alapján.

A szombati geomágneses vihar elérte a G4-es szintet (erősségjelző kategória - G4-es esetén már a 45. szélességi fokon, vagyis többek közt Magyarországon is megjelenik a sarki fény). Emiatt lehetett sarki fényt látni Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is, és Magyarországon is felderengett egy-két helyen.

A lap összegzése szerint néhány kutató úgy véli, valójában már el is értük a szoláris maximumot (a Nap 11 éves ciklusának végén megszaporodnak a napfoltok és a napkitörések, végül felcserélődnek a csillag mágneses pólusai), pedig csak egy évvel későbbre lőtték azt be. 2024-ben már hat X-osztályú napkitörés történt, míg 2023-ban egész évben tizenkettőt regisztráltak, tehát láthatóan gyakoribbak.