Ekkora kártérítést kaptak a bicskei gyermekotthon igazgatójának áldozatai

1 hét ezelőtt 11

A bicskei gyermekotthonban történt molesztálás ügye 2016-ban robbant ki, majd 2020-ban az egyik áldozat, Pop Mert Julián nyilatkozta, hogy jogerős ítélet született arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, emiatt kártérítést követeltek.

Eddig nem lehetett tudni arról, hogy mennyi pénzt kaptak, ám a Blikk információi szerint százmilliós összegről van szó. A lap szerint Pop Mert Julián is megegyezett az állammal 2020-ban, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítés gyanánt. Nyolc másik társa kevesebb pénz kapott az elszenvedett kínok mértékétől függően. Mint írták, a pénzt különböző időpontokban fizették ki, ám mindannyian elfogadták az egyezséget.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya azt írta a lapnak, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.

Kegyelmi ügy

Mint ismert, V. János, a gyermekotthon pedofília vádjával elítélt igazgatója a főszereplője a februárban kirobbant kegyelmi botránynak, amelynek alapját az adta, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgató, V. János bűntársának – idézi fel az Index.

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását.