Ekkortól lehet a postákon ingyenesen készpénzt felvenni

1 hét ezelőtt 18

A szerda esti Magyar Közlönyből kiderült, hogy mikortól lehet ingyenesen felvenni havonta két alkalommal legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt a postákon.

Mint megírtuk, a jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postákon is lehetőség lesz havonta két alkalommal ingyenesen felvenni legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt. Az erről szóló jogszabálymódosítást a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításának részeként fogadta el az Országgyűlés 135 igen, öt nem és 42 tartózkodás mellett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban közölte, hogy a szolgáltatás a posta elszámolóközpontot működtető intézmény által üzemeltetett POS-terminál útján válik elérhetővé. Az RTL azt írja, a törvény szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben, de a rendelkezés

 2025. január 1-től lép hatályba, így csak ekkortól lesz lehetőség postai készpénzfelvételre. 

A portál szerint az ingyenes postai készpénzfelvétel 2025-től azoknak jelenthet könnyebbséget, akik olyan helyen élnek, ahol ATM már nincs, de posta, illetve postai szolgáltatás még van, vagy könnyebben el tudják ezt érni a saját vagy valamelyik környező településen.

A lakosság számára a kormány még 2014 februárjában tette lehetővé, hogy havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. A boltokban 2023 júliusától vásárlással egybekötött készpénzfelvételre is van lehetőség, legfeljebb 40 ezer forintos értékben.

Mint megírtuk, a szerda esti Magyar Közlönyből kiderült az is, hogy a kormány 8,2 milliárd forint azonnali átcsoportosításáról döntött. Továbbá az Egészségbiztosítási Alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt keretösszeget megemelik.