El Pais: a NATO és az EU arra kényszeríti Spanyolországot, hogy Patriot rakétákat adjon Ukrajnának

1 hét ezelőtt 12

Madrid rakétákat fog küldeni Kijevnek a Patriot légvédelmi rendszerhez az EU és a NATO erős nyomására – jelentette az El Pais című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hat amerikai gyártmányú rakétarendszert követelt a NATO-tól, amelyek közül az egyik egy spanyol, amelyet jelenleg a török-szíriai határon telepítettek – írja a lap. Madrid ezt elutasította, helyette “kis számú” rakétát fog átadni Kijevnek.

Spanyolország mindössze három Patriot-üteget üzemeltet, amelyeket 2004 és 2014 között használt állapotban vásároltak Németországtól. Az egyiket 2013 óta a török Adana város közelében telepítették, a másik kettő pedig Valenciában van. Ezek közül az egyiket éppen arra használják, hogy ukrán katonákat képezzenek ki a rendszer működtetésére – írja az El Pais.

A lap forrásai nem közölték, hogy Spanyolország hány rakétát szándékozik küldeni, csak annyit, hogy Madrid mintegy ötven darabból álló “haditartalékot” tart fenn, és hogy ezek nagyon drágák, darabonként körülbelül egymillió euróba (kb. 392 millió forintba) kerülnek. Spanyolország azt is tervezi, hogy a tavaly leszállított tíz Leopard 2A4-es fő harckocsin kívül további tíz Leopard 2A4-es harckocsit újít fel és küld Ukrajnába.

A spanyol védelmi minisztérium négy darabot szeretne vásárolni a legújabb Patriot típusból, a PAC-3-asból. Tavaly októberben az USA zöld utat adott a 2,6 milliárd euró értékű lehetséges eladásnak, de a madridi kormány még nem hagyta jóvá a szerződést. A legjobb körülmények között is legkorábban csak 2028-ban állnának rendelkezésre az új ütegek.

Más légvédelmi rendszerek szállítása Ukrajnának “problematikus” a lap szerint, mert Spanyolországnak nincs tartaléka. Madrid mindössze négy NASAMS-üteggel rendelkezik, amelyek közül egy állandóan Lettországban állomásozik, egy másik pedig rotációs jelleggel Észtországban. Az Ukrajnának biztosított 12 Hawk indítórakéta lőszere már rég elfogyott, mivel már nem gyártják. A spanyol kormány már beleegyezett abba, hogy a “majdnem üres” hadsereg arzenáljának feltöltése helyett a hazai gyártású lőszerek Kijevbe történő szállítását helyezi előtérbe – írja az El Pais.

Németország nemrég jelentette be, hogy újabb Patriot-elemet – a harmadikat – küldené Ukrajnának, Hollandia pedig azt mondta, hogy hajlandó lenne finanszírozni a harmadik országoktól származó elfogórakéták beszerzését. Görögországra is nyomást gyakoroltak, hogy küldjön néhány Patriot-rakétát, bár Athén még nem engedett a “szövetségesei” nyomásának.

Az Egyesült Államok által irányított NATO európai tagjaira nehezedő nyomás némileg enyhült, miután az amerikai kongresszus elfogadta az Ukrajna finanszírozását célzó 61 milliárd dolláros törvényjavaslatot – írja a spanyol napilap.

Oroszország többször is azt hangoztatta, hogy az Ukrajnának szánt újabb fegyverszállítások nem változtatnak a harctéri dinamikán, és csak még több felesleges ukrán halálesetet eredményeznek.