Elemzők szerint a törökök elvesztették a türelmüket Orbán Viktor szövetségesével szemben

1 hónap ezelőtt 12

2024-03-29T155856Z 259824598 RC2QV6A1P1FL RTRMADP 3 TURKEY-USA

Recep Tayyip Erdogan elnök hétfőn ígéretet tett, hogy kijavítja azokat a hibákat, amelyek pártja vereségéhez vezettek a törökországi helyhatósági választásokon. A voksoláskor a legnagyobb ellenzéki párt országos szinten is több szavazatot szerzett a kormánypártnál.

A vasárnapi szavazás Recep Tayyip Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több mint 20 éves hatalmon töltött idő alatt a legsúlyosabb vereséget szenvedte el, ami újjáélesztette az ellenzéki pártot, és megerősítette Ekrem Imamoglu isztambuli polgármestert, mint az elnök legfőbb riválisát – Reuters.

A sokáig az AKP által uralt politikai térképet átrajzolva a Köztársasági Néppárt (CHP) évtizedek óta először nyerte meg a népszavazást, és a legtöbb nagyvárosban győzött, messze behatolva a konzervatív Törökország középső részébe. Az elemzők szerint a szavazók elvesztették türelmüket a közel 70 százalékos infláció okozta megélhetési válság és Erdogan megosztó politikai stílusa miatt.

Az eredmény megingatta az új alkotmány elfogadására vonatkozó reményeit, ami potenciálisan meghosszabbíthatja uralmát 2028 utánra, amikor is lejár a mandátuma. Bár az AKP és szövetségesei többségben vannak a parlamentben, Erdogannak szélesebb körű támogatásra vagy sikeres népszavazásra lenne szüksége az új alkotmányhoz.

Recep Tayyip Erdogan hétfőn a kora reggeli órákban komor hangvételű beszédet mondott. „Ez nem a vég, hanem valójában fordulópont” – mondta a török elnök, elismerve a vereséget.

Ha hibát követtünk el, helyre fogjuk hozni

– mondtaRecep Tayyip Erdogan az ankarai AKP-székházban összegyűlt tömegnek, anélkül, hogy jelezte volna, milyen változtatásokat eszközölne pártján belül vagy a politikájában.

Válaszul a török részvények emelkedtek, és a líra – amely öt év alatt értékének több mint 80 százalékát vesztette el – újabb rekordalacsony szintre került a dollárral szemben.

Túlzott önbizalomhiány?

Wolfango Piccoli, a Teneo politikai kockázati tanácsadó cég társelnöke szerint Erdogan pártja elvesztette az irányítást az ipari régiókban, ahol sok munkavállaló minimálbéren él, ami a nagy béremelések ellenére is elmaradt az inflációtól. Úgy véli, hogy az AKP összességében a túlzott önbizalomhiány miatt szenvedett vereséget. Egyúttal rámutatott az iszlamista Új Jólét Párt sikerére, amely nagy meglepetésre 6,2 százalékos támogatottságával a harmadik legnagyobb párt lett.

Az Új Jólétnek jót tett, hogy még Erdogannál is keményebb álláspontot képviselt Izraellel szemben a gázai konfliktus miatt, ami segített a jámbor szavazókat elvonzani az iszlamista gyökerű AKP-tól – mondták elemzők.

A CHP országszerte közel 38 százalékos támogatottságot szerzett, több mint két ponttal megelőzve az AKP-t, és megdöntve az ebben az évszázadban elért 25 százalékos támogatottsági plafont.

Az ellenzéki Cumhuriyet újság „történelmi győzelemnek” nevezte a választást, amely a lap értékelése szerint „megleckéztette” Erdogant.

A CHP-s Imamoglu 51 százalékos támogatottságot szerzett Isztambulban, Törökország legnagyobb városában, 11 százalékponttal megelőzve AKP-s kihívóját, annak ellenére, hogy a felmérések szoros versenyre utaltak.

A tavalyi választási vereségek után összeomlott ellenzéki szövetség ellenére győzött, megszólítva a kurdokat és másokat, akik jellemzően nem tartoznak a CHP szekularista bázisához.

Az egyszemélyes uralom időszaka a mai nappal véget ért

– mondta az 53 éves Imamoglu több ezer ujjongó támogatójának vasárnap este.

A volt üzletember, aki 2008-ban lépett be a politikába, öt évvel ezelőtt legyőzte Erdogan jelöltjét a helyi választásokon, véget vetve az AKP és iszlamista elődei 25 éves uralmának a városban. Most elnöki kihívóként emlegetik.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban Törökországban 2024. március 29. Fotó: Umit Bektas / Reuters)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM