Ellepték a trollok a British Múzeum közösségi oldalát

2 hónap ezelőtt 13

Újfajta közösségi kulturális aktivizmus jelent meg a közösségi médiában: trollok lepték el a British Múzeum kommentszekcióját, és az egyik kiállított szobor visszaszolgáltatását követelik. Az intézmény azonban inkább letiltotta a hozzászólásokat.

A Húsvét-szigetekről származó kőszobrok, vagyis moaik visszaszolgáltatását követelik a British Museumtól chilei aktivisták a közösségi médiában. A múzeum két moait őriz, amelyeket 1868-ban szállítottak el Rapa Nuiról – írja a Geo News.

A Húsvét-szigetek Chile tartományainak egyike, ezért egy chilei influenszer Mike Milfort indított kampányt a szobrok visszaadásáért. Az aktivisták az Instagram képmegosztó szolgáltatásban a múzeum képeihez tartozó hozzászólásokban hívták fel a figyelmet a kérdésre. A British Museum válaszul letiltotta a hozzászólásokat a célba vett bejegyzéseknél.

A Húsvét-szigeteken több mint tízezer vulkáni kőzetből faragott, kultikus jelentőséggel bíró, ősöket és törzsfőnököket ábrázoló kőszobor található. A helyi képviselők hivatalosan 2018-ban kérték a két elszállított példány visszaszolgáltatását. III. Károly királynak írott levelükre azonban azóta sem kaptak választ.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM