Elraboltak, láncra vertek, és napokig kínoztak egy debreceni férfit 50 ezer euró miatt

1 hét ezelőtt 9

Egy debreceni férfi 50 ezer euróval (közel 20 millió forinttal) tartozott két ukrán–magyar állampolgárnak, akik az adósságot erőszakkal próbálták behajtani: elrabolták a férfit, és napokig brutális körülmények között láncra verve tartották – írja az Ügyészség.

Az áldozatot 2023. július 21-én este hívták egy debreceni áruház parkolójába, feltételezhetően azért, hogy majd beszélnek, és visszakapják a kölcsönadott 50 ezer eurót. De az indulatok hamar elszabadultak, megfenyegették, hogy eltörik a lábát, és pillanatokkal később beültették az autójukba, amivel egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluba vitték, és elvették az iratait. A ház, amiben fogva tartották, egy ismerősüké volt, akinek a két felnőtt fia és a lánya is tudott a bűncselekményről, sőt segítették is az elkövetőket.

A sértettet a ház udvarában található garázsban egy fadarabbal és egy fém baseballütővel is megverték, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva neki. Ezután a lábánál fogva láncra verték, és napokig úgy tartották. A sértett meg sem próbált elszökni, ugyanis a házat egy kutya őrizte, illetve megfenyegették többször is, hogy a családja bánja, ha trükközik.

Két nappal később Hajdúszoboszlóra vitték, ahol a férfi kölcsönkért egy ismerősétől 700 ezer forintot, amit egyből euróra váltottak az elrablói. A rokonaitól is próbált pénzt kérni, de sajnos azok nem voltak otthon, így hamar visszatértek az a kis falusi házhoz, ahol embertelen körülmények között tartották a férfit. A férfi a barátjának jelezte, hogy bajban van, ezért amikor másnap elmentek a kölcsönkért pénz átvételének helyére, a férfi beült a barátja kocsijába, és elhajtottak.

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, míg a segítő apát és gyerekeit a rendőrség őrizetbe vette, az eset óta letartóztatásban vannak.

A főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék az eljárást a két tettes távollétében folytassa le. Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy ha a bűnsegédek beismerik a bűncselekmény elkövetését, úgy a bíróság az apát 7 év, a gyerekeit 5 év fegyházbüntetésre ítélje, továbbá 7 és 5 évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, a bántalmazás és fogva tartás eszközeit pedig kobozza el.