Elstartoltak az új indexek a magyar tőzsdén!

2 hónap ezelőtt 6

Az index a Budapesti Értéktőzsde Xtend multilaterális kereskedési platformján (MTF) regisztrált vállalatok részvényeinek teljesítményét tükrözi. Fő funkciója, hogy a jövőben referenciamutatóként szolgáljon a befektetők számára az Xtend piaci magyar feltörekvő középvállalatokkal kapcsolatban. Az index számítása 2023. augusztus 31-től történik, 1 000 pontos bázisértéktől indulva, felülvizsgálatát negyedéves gyakorisággal végzi el a BÉT.

Az XTEND index főbb jellemzői:

  • Egyszeri, nap végi számolás.
  • Árindex, tehát az osztalékot nem veszi figyelembe.
  • Negyedéves gyakorisággal felülvizsgálat, amely a közkézhányadot nem veszi figyelembe.
  • Egyenlő súlyozású index – a felülvizsgálat alkalmával bekerülő részvénysorozatok súlya a felülvizsgálatkor meg fog egyezni.
  • A felülvizsgálatoknál csak forgalmi kritérium van, legalább 1 kötés szükséges az azt megelőző negyedévben, hogy a részvény az indexbe kerüljön.

Emellett a mai napon elstartolt a CETOP index is. A közép-európai piacokat lekövető index-szel a befektetők többek között az osztrák Erste, a lengyel Orlen, a hazai vezető részvények (OTP, Mol, Richter) és a cseh, lengyel, román, horvát, szlovén tőzsdén jegyzett blue chip-ek teljesítményét tudják követni.

Az index súlyai az alábbiak szerint alakulnak:

„A középvállalatok tőzsdére lépésének ösztönzésére irányuló munkánk sikeres volt, a BÉT Xtend piacon jegyzett kibocsátók száma ugrásszerűen megnőtt az elmúlt két évben. Az új index elindulása lehetővé teszi, hogy a befektetők naprakész információhoz jussanak a szegmens teljesítményéről, közvetetten pedig a likviditásra is jótékony hatással lehet a részvénymutató. Az új CETOP index-szel pedig azt a célt támogatjuk, hogy referenciaként szolgáljon a közép-európai térség iránt érdeklődő befektetők számára, ezáltal is támogatva őket befektetési döntéseikben” - mondta el Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Portfolio