Emmanuel Macron: Európa haldoklik és elpusztulhat

1 hét ezelőtt 7

„A napjainkban ismert Európa haldoklik, és elpusztulhat – mondta csütörtökön Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint Európának egyre nagyobb szuverenitásra van szüksége. Szerinte Európának meg kell mutatnia, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa.

A Sorbonne egyetemen mondott beszédet a francia elnök, Emmanuel Macron. A france24 beszámolója szerint azt hangsúlyozta, hogy Európának fel kell nőnie a megváltozott világ kihívásaihoz, és növelnie kell védelmi képességeit. Majd aláhúzta:

Európa nincs eléggé felfegyverkezve ahhoz, hogy felvegye a harcot az olyan globális fenyegetésekkel szemben, mint például az orosz-ukrán háború.

„A napjainkban ismert Európa haldoklik, és elpusztulhat” – szögezte le a francia elnök, aki szerint a kontinens jövője az itt élő embereken múlik. „Fel kell építenünk a hiteles európai védelem stratégiai koncepcióját”. Majd „gátlástalannak” nevezte Oroszországot.

Jöhet a közös haderő?

Érdekes megállapítása volt, hogy szerinte Oroszország és Kína egyaránt figyelmen kívül hagyja a kereskedelmi szabályokat, ezért felszólította Brüsszelt: vizsgálja felül kereskedelempolitikáját. Szerinte nem működik, hogy „mi vagyunk az egyetlenek a világon, akik tiszteletben tartjuk a kereskedelmi szabályokat”.

Figyelmeztetett, Európa „nincs felfegyverkezve a kockázatokkal szemben” egy olyan világban, ahol „megváltoztak a játékszabályok”.

A francia elnök az európai szuverenitást képviselte, autonómiát szeretne a kontinensnek a védelem és a gazdaság területén.

Majd feltette a kérdést: „hogyan építhetnénk szuverenitásunkat, autonómiánkat, ha nem vállaljuk a felelősséget saját európai védelmi iparunk fejlesztéséért?” Majd így válaszolt: Európának „meg kell mutatnia, hogy soha nem lesz az Egyesült Államok vazallusa, és a világ összes többi régiójával képes  tárgyalni.” 

A francia elnök szerint a haditechnikai eszközök beszerzésénél előnyben kell részesíteni az európai beszállítókat.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM