Ennyi volt a bikapiac a tőzsdéken? Koránt sem biztos

2 hét ezelőtt 8

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A szektorelemzés azt mutatja, hogy a bikapiacok végén általában jól teljesítő szektorok jelenleg lemaradásban vannak, míg a tipikusan gyengébben teljesítő ágazatok kiemelkedő eredményeket mutatnak. A historikus értékektől való eltérés arra utalhat,

hogy még korai lehet temetni a bikapiacot.

Az S&P 500 index hét eleji felpattanása alapján is arra gondolhatunk, hogy sok befektető osztja ezt a véleményt, annak ellenére, hogy péntekig hat egymást követő kereskedési napot esett az index.

Mark Hulbert, a MarketWatch szerzője az elmúlt év során kétszer alkalmazta az ágazati relatív erősorrendet a piaci helyzet értékeléséhez. Az első esetben, 2023 áprilisában, egy új bikapiacot jelzett előre a piaci szkepticizmus közepette (az S&P 500 index azóta több mint 22 százalékos hozamnövekedést ért el). A második alkalommal, 2023 augusztusában, amikor az S&P 500 5 százalékot esett az előző csúcshoz képest, Hulbert a relatív ágazati erősorrendre hivatkozva azt írta, hogy nincs még vége a bikapiacnak (azóta az S&P 500 15 százalékkal emelkedett).

A jelenlegi és a bikapiacok végén jellemző relatív erősorrend közötti különbség megértéséhez egy korrelációs együtthatót kell megvizsgálni. Ez -1,0-tól (teljesen ellentétes rangsor) +1,0-ig (azonos rangsor) terjedően vehet fel értékeket. Jelenleg ez az érték -0,7-nél áll, ami rendkívül alacsony az elmúlt évtizedekhez képest. Tavaly augusztusban ez az érték -0,01 volt, míg 2023 áprilisában +0,31-re emelkedett. Ez azt mutatja, hogy a szektorok relatív ereje egyre inkább eltávolodik a bikapiac végét jelző történelmi mintától.

Ez alapján tehát korai lenne kijelenteni a bikapiac végét.

Címlapkép forrása: Getty Images