Ennyi volt, kidobták az Apple elektromos autós projektjét

2 hónap ezelőtt 6

Források szerint az Apple belső értékesítést küldött annak a közel 2000 munkavállalóknak, aki a cég elektoromos autó projektjén dolgoztak, közölve velük, hogy leállítja a projektet. A Bloomberg News szerint az elektromos autós projekten dolgozó alkalmazottakat a cég mesterséges intelligencia (AI) részlegéhez helyezik át.

Ha ez igaz, az Apple nagyobb hangsúlyt fektet a GenAI-ra, és ez optimistábbá teheti a befektetőket a vállalat erőfeszítéseit és képességét illetően, hogy platformszinten versenyezzen az AI terén

- mondta Ben Bajarin, a Creative Strategies tanácsadó cég vezérigazgatója.

Az Apple eddig csak kisebb lépéseket tett az AI terén, szöges ellentétben más technológiai óriásokkal, mint például az Alphabet és a Microsoft, amelyeknek first-mover előnyük van az áttörést jelentő technológia használatában.

Az infláció megfékezését célzó magas kamatlábak elmérgesítették a fogyasztói hangulatot, és az általában drágább elektromos járművek iránti kereslet lassulásához vezettek, ami az iparágat munkahelyek leépítésére és a termelés csökkentésére késztette. Több nagy autógyártó, köztük az EV-piacvezető Tesla úgy döntött, hogy visszavesz a beruházásokból, egyesek pedig a teljesen elektromos autók helyett a hibridekre koncentrálnak.

Az Apple egy évtizeddel ezelőtt indította el a Project Titant (ez az autóipari projekt belső elnevezése), amikor az önvezető járművek iránti érdeklődés nagyon megélénkült. A Reuters 2020-ban arról számolt be, hogy az Apple már 2024-ben vagy 2025-ben járművet tervez piacra dobni. A fejlődés azonban már azelőtt is egyenetlen volt, hogy a Covid szétzilálta volna a globális autóipart. Az Apple 2019-ben 190 dolgozót bocsátott el a csoporttól, miután átalakította szoftveres megközelítését.

A koncepcióautó dizájnja is megváltozott: a radikális, kormánykerék nélküli autonóm járműből, amely a hagyományos autóipari formatervezéstől való eltérést jelentette volna, egy hagyományosabb, fejlett vezetőtámogató funkciókkal ellátott autó lett.

Úgy tűnik azonban, hogy végül ez sem fog megvalósulni.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images