ENSZ-főtitkár: nem találunk szavakat – percről percre a Közel-Keletről

6 hónap ezelőtt 21

2023.10.24. 07:19

Joe Biden és a pápa egy hullámhosszon

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások csak azután lesznek lehetségesek, hogy a palesztin iszlamista mozgalom elengedte az összes túszt – mondta hétfőn az amerikai elnök. Joe Biden ezt akkor jelentette ki, amikor arról kérdezték, hogy támogatja-e a „túszokat a tűzszünetért” megállapodást. Kifejtette: „A túszokat el kell engedni, utána lehet beszélni.”

Szavai nem sokkal azután hangzottak el, hogy a Hamász bejelentette: szabadon enged két Izraelben elrabolt túszt. Izrael több mint 220 túszról tud, akit a Hamász iszlamistái rabolták el és vittek a Gázai övezetbe október 7-én egy példátlanul véres támadás során, amely háborút váltott ki a zsidó állammal.

Hétfőn a Hamász azt állította, hogy a Gázai övezetben 5087 palesztint, többségében civilt, köztük 2055 gyereket öltek meg az izraeli bombázások, ami egész városrészeket romboltak le.

Joe Biden Ferenc pápával folytatott vasárnapi telefonbeszélgetése során beszélt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról és a gázai humanitárius helyzetről. „A pápa és én egy hullámhosszon vagyunk, nagyon-nagyon-nagyon érdekelte, hogy mit teszünk” mondta az amerikai elnök hétfőn. Hozzátette, „elmagyarázta, mi a terv” az Izraelnek nyújtott amerikai támogatásról, Joe Biden szerint a pápa „teljes mértékben támogatta ezt”.

2023.10.24. 07:13

Antony Blinken: a Hamász nem képviseli a palesztin népet

Az Egyesült Államokban működő zsidó, illetve arab és palesztin–amerikai közösség vezetőjével találkozott hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki egyaránt elítélte az antiszemitizmust és az iszlámellenes nézeteket. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a külön-külön megtartott egyeztetéseken a politikus kiemelte: „a gyűlöletnek nincs helye sem az Egyesült Államokban, sem másutt”. Elítélt továbbá minden antiszemita, illetve palesztin- és iszlámellenes támadást.

A megbeszéléseken Blinken megerősítette, hogy Washington „sziklaszilárdan elkötelezett” Izrael biztonsága mellett, valamint világossá tette azt is, hogy kormánya továbbra is a kétállami megoldást tartja az izraeli–palesztin konfliktus megoldásának, és leszögezte: „a Hamász nem képviseli a palesztin népet”. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön szintén arra szólította fel az amerikaiakat, ne adjanak teret az antiszemita és az arabellenes nézeteknek.

Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) korábban bejelentette, gyűlölet-bűncselekményként kezeli és annak megfelelően folytatja a nyomozást a hatéves Wadea al-Fayoume halála ügyében. A kisfiút Illinois államban késelte halálra egy 71 éves, Joseph Czuba nevű férfi október 14-én, a hatóságok szerint azért, mert palesztin származású volt. A múlt héten egy észak-karolinai férfi ellen emeltek vádat, mert a gyanú szerint fenyegető üzenetet küldött egy zsidó szervezetnek.

2023.10.24. 07:03

ENSZ-főtitkár: nem találunk szavakat

Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hat munkatársa vesztette életét a Gázai övezetet az elmúlt 24 órában érő izraeli légicsapásokban – jelentette be a szervezet hétfő este az X közösségi platformon.

Az UNRWA kiemelte, hogy az övezetet uraló Hamász Izrael ellen október elején indított támadása óta már 35 dolgozója – közülük az UNRWA által működtetett iskolák több tanára – halt meg Gázában.

„Nem találunk szavakat” – áll az üzenetben. António Guterres ENSZ-főtitkár mély együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt, és hangsúlyozta, kiáll azon kollégái mellett, „akik mindent megtesznek, hogy segíthessenek a szükséget szenvedőknek”. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) kiemelte, hogy a humanitárius szervezetek még mindig nagyon nehezen tudnak segélyeket eljuttatni a Gázai övezetben élőkhöz.

A mintegy 2,4 milliós övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt, azóta körülbelül 50 teherautó érkezett Gázába.

2023.10.24. 06:01

Szakértő: Gázából nincs hová elindulniuk a menekülteknek

Európát merényletek, bombariadók és erőszakos tüntetések jellemzik a Hamász Izrael elleni október 7-i véres támadása óta. A valós veszély nagyságáról Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértőt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanárát kérdeztük.

2023.10.24. 05:33

„Hagyjanak fel a gázai civilek elleni támadásokkal!”

Oroszország, Irán és Törökország külügyminisztere hétfőn Teheránban szorgalmazta, hogy „haladéktalanul vessenek véget a gázai polgári személyek elleni támadásoknak”.

Szergej Lavrov orosz, Hoszein Amirabdollahián iráni és Hakan Fidan török, továbbá Ararat Mirzoján örmény és Ceyhan Bayramov azeri külügyminiszter, akik a kaukázusi helyzet megvitatására gyűltek össze az iráni fővárosban, tárgyaltak a gázai helyzetről is.

Szergej Lavrov leszögezte: a közel-keleti konfliktus megoldását célzó egyoldalú lépések csak tovább ronthatják a helyzetet, és az Egyesült Államoknak „nincs új elgondolása” a válság kezelésére. „Minél több ilyen kezdeményezés van bármelyik állam részéről, annál nagyobbak lesznek a kockázatok, a konfliktus fokozódásának a veszélye” – idézte az orosz külügyminiszternek a teheráni találkozó után tett kijelentését az Interfax orosz hírügynökség.

Lavrov szerint azonnali lépésekre van szükség a tűzszünet eléréséhez, meg kell oldani a humanitárius kérdéseket és meg kell találni azt a formát, amellyel a béke elérésén lehet munkálkodni a két állam elve alapján. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok leállította a közel-keleti kvartett munkáját, és „most nincs olyan testület, amely mindenki számára elfogadható lenne”.

Az amerikai hadihajók térségbeli felvonultatására utalva Lavrov leszögezte: az amerikai katonai csapaterősítés a Közel-Keleten felveti a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti konfliktus kiszélesedésének a kockázatát.