Érdekes adatokat közölt a KSH: ennyi külföldi dolgozó érkezett Magyarországra

2 hét ezelőtt 17

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett a konkrét számokat arról, hogy 2023-ban hány külföldi vendégmunkás dolgozott Magyarországon, és hogy mely országokból érkezett a legtöbb dolgozó.

A hivatal a Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványban közölte, hogy „a kissé csökkenő, de még mindig jelentős munkaerő-keresletet a vállalkozásoknál az enyhén növekvő hazai munkaerőtartalék – részben az eltérő struktúra miatt – továbbra sem tudja kielégíteni, ezért a külföldi munkavállalók száma 2021 óta gyorsuló ütemben nő az országban”.

2023-ban az előző évihez képest a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel – 92,7 ezer főre – emelkedett, amit a harmadik országbeli munkavállalók számának jelentősebb növekedése magyaráz

– írta a KSH.

Hozzátették, a legtöbben (5100 fő) a Fülöp-szigetekről érkeztek, „de jelentősebben nőtt a vietnami, a kirgiz, az indiai és az orosz” vendégmunkások száma is. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent az ukrán, valamint a szlovák és a román munkavállalók mennyisége is.

A részletes adatsorból az is látszik, hogy 2023-ban az ukránok száma – még az említett csökkenéssel együtt is, amely 3660 főt tett ki –

22 802 vendégmunkásuk dolgozott az országban, amivel ők adják a külföldi munkavállalók legnagyobb részét.

Utánuk a szlovákok 7611-en, a románok 7211-en voltak, a Fülöp-szigetekről érkezettek pedig 6274-en voltak. A top 5-be még Kína került be 5879 fővel.Ami a növekedést illeti, a fülöp-szigetekről érkezett 5087 fő mellett, a vietnámi dolgozók száma 2245-tel, a kirgizeké 1281-gyel, az indiaiké 1190-nel, az oroszoké pedig 1039-cel nőtt. 

„A 2023 novemberében elfogadott új vendégmunkástörvény részletesen szabályozza a harmadik országbeli munkavállalók itt-tartózkodásának és munkavállalásának körülményeit. A törvény a vendégmunkások számát továbbra is az üres álláshelyek előző évi átlagos számában maximálta, amit a külföldi munkavállalók számának növekedése 2023-ban még közel sem ért el” – írta a kiadványban a KSH.

A külföldi vendégmunkások helyzetével kapcsolatban állandóan újabb és újabb szabályozásokat alkot a kormányzat. Egy nemrég megjelent rendeletben például teljesen kitiltották őket az állami szférából.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!