Érkezik az új Android – minden felhasználót érint

2 hónap ezelőtt 18

A Google a napokban bemutatta a világ legnépszerűbb mobil-operációsrendszere, az Android 15-ös verzióját, melynek első fejlesztői bétája már le is tölthető a cég saját, Pixel készülékeikre – írja a hvg.hu.

Az egyik újdonság a részleges képernyőmegosztás (partial screen sharing) funkció, mely révén a felhasználók megoszthatják vagy rögzíthetik az általuk megnyitott alkalmazást.

A játékosok örülni fognak annak az új API-knak (alkalmazásprogramozási interfészeknek), melyek az éppen futó játéknak kínálnak bővebb információkat az eszköz aktuális hőmérsékletéről, valamint az akkumulátor töltöttségéről. Ezáltal a játékok – és az erőforrásigényes egyéb alkalmazások – jobban tudják optimalizálni a teljesítményüket, megelőzve a túlmelegedést vagy mondjuk a gyors merülést.

Finomhangolta a Google a kamera alkalmazást is. Jobban látható lehet a fotó előnézete gyenge fényviszonyok között, valamint a vaku fényereje is szabályozható lehet fotózás közben.

Ezek mellett több, biztonsági fejlesztést is végeztek az Android 15-ben, melyek a különböző kártevőktől is jobban védik a készüléken tárolt adatokat.

A rendszer fejlesztői előzetes változata már letölthető a Google saját készülékeire, a stabil variáns pedig legkorábban augusztusban érkezhet, az pedig a gyártóktól függ, hogy mikor adják ki a készülékeikre az új rendszerváltozatot.