Érkezik az újabb alaptörvény-módosítás – a nap hírei

1 hét ezelőtt 10

A gyermekvédelmet, a közös uniós hitelfelvételt és a honvédséget is érinti az alaptörvény tervezett módosítása – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta: elnöki kegyelmi ügyekben eltörölnék az igazságügyi miniszteri ellenjegyzést. A tervezett alaptörvénymódosítás értelmében az államfő nem adhat kegyelmet senkinek, aki gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményt követett el, illetve annak elkövetésében bármilyen módon közreműködött. Emellett alaptörvényben rögzítenék, hogy uniós hitelközösségben csak akkor vehet részt Magyarország, ha azt a parlament kétharmada támogatja.

Május 8-án Magyarországra látogat Hszi Csin-ping kínai elnök, a tárgyalásokon főként gazdasági együttműködésről lesz szó – hangzott el a Kormányinfón. Kínai elnök húsz éve nem járt Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter személyesen is közölte a benzinkutak tulajdonosainak képviselőivel, hogy a kormány két hetet ad nekik az árak mérséklésére. Nagy Márton a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit fogadta. Azt mondta, hogy elmúlt időszakban pozitív elmozdulást látott az árakban, de a régiós átlagár elérésére további árcsökkentési lépéseket nevezett szükségesnek, kizárólag így kerülhető el a kormányzati beavatkozás.

Szavaztak a részvényesek az osztalék-kifizetésről a Mol közgyűlésen. A társaság csaknem 198 milliárd forintot fizet ki a részvényeseknek a tavalyi eredménye alapján, ez a jelenlegi részvényárfolyamon számolva 8,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg. Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója megemlítette, hogy az állami beavatkozások jelentős mértékben befolyásolhatják a társaság terveinek megvalósíthatóságát.

Mérföldkőnek nevezte az azeri földgázszállítás megindulását Magyarország felé a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Bakuban a magyar–azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén kiemelte, hogy az energetikai együttműködés nagyban hozzájárult Magyarország ellátásbiztonságához. Az első ütemben 55 millió köbméter érkezik. A tárcavezető szerint néhány éven belül az azeri megújuló energia is része lehet a magyar energiamixnek, ehhez a világ leghosszabb tenger alatti magasfeszültségű vezetéket kell felépíteni.

Ferenc pápánál tett hivatalos látogatást a köztársasági elnök Vatikánvárosban. Sulyok Tamás a helyszínen magyar újságíróknak elárulta, hogy a közösségekről, a közösségek jövőjéről beszélgetett a katolikus egyházfővel. A köztársasági elnök részt vett azon a magánkihallgatáson is, amelyen Ferenc pápa a Magyar Nemzeti Zarándoklatra érkezett magyarokat fogadta.

A progresszív, liberális világrend elbukott, amelyet egy szuverenista világszellem válthat – hangsúlyozta a kormányfő a CPAC Hungary első napján. Orbán Viktor szerint 2024 a gyakorlat éve, meg kell nyerni az idei választásokat. A miniszterelnök szerint a liberális hegemónia rosszabbá tette a világot, ezért olyan világrend kell, ahol minden nemzet a saját érdekei mentén jár el.

Az európai versenyképesség javítása, a védelempolitika megerősítése és a migráció kezelése is szerepel a magyar uniós elnökség prioritásai között – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a magyar cél, hogy olyan konkrét versenyképességet szolgáló intézkedéseket azonosítsanak, amelyek kézzelfogható eredményeket: munkahelyeket és jólétet eredményeznek. Bóka János elmondta azt is, hogy Magyarország az európai biztonság és védelempolitika megerősítését egy európai védelmi ipari bázison képzeli el. A migráció kérdésében Magyarország a kiváltó okokat helyben kezelné, és stratégiai megállapodásokat kötne az illegális migráció megállítására.

Megalakult a Budapesti Klímaügynökség, amelynek feladata, hogy a budapesti lakásállomány energetikai korszerűsítését támogassa. Létrehozásáról a Fővárosi Közgyűlés döntött, vezetője Ámon Ada energiapolitikai szakértő. A Budapesti Klímaügynökség konkrét lakossági energiahatékonysági programokat fog lebonyolítani, és kiemelt szerepet kap az általános energiatudatosság előmozdításában és a lakosság tájékoztatásában.

A turistabelváros helyett a körúton túli Budapestet fejlesztené megválasztása esetén az LMP által is támogatott főpolgármester-jelölt. Leállítaná az I. kerületi Clark Ádám tér újbóli átépítését. Vitézy Dávid szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy minden beruházás a turistabelvárosba jut, hiszen a budapestiek háromnegyede a körúton kívül él.

Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget Fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője. A 30. Sziget nagyszínpadján Kylie Minogue után Liam Gallagher, Martin Garrix, Sam Smith és Fred again... lesznek a fő fellépők. Kádár Tamás főszervező elmondta: jól alakulnak az elővételes jegyeladások a fesztiválra és örömteli, hogy ebben a magyar vásárlók állnak az élen.

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe, de csak töredékük vette meg az öteurós belépőjegyet – ismertette a város polgármesteri hivatala. A bevezetett fizetős belépési rendszer első napján nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma. A városba belépők közül több mint 15 ezren vettek napijegyet. A többiek csak regisztrálták magukat, de felmentést kaptak a napidíj alól.

Elhunyt András Ferenc Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A Nemzet Művésze nevéhez olyan kultikus alkotások fűződnek, mint a Dögkeselyű és a Veri az ördög a feleségét. A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti, András Ferenc 81 éves volt.