Erős földrengés rázta meg Görögországot

5 hónap ezelőtt 15

Péntek reggel egy 5,1-es erősségű földrengés rázta meg a görögországi Evia szigetét, amelyet Athénban is éreztek. Az fővárosi geodinamikai intézetben a rengés fókuszmélységét 14,2 kilométeren mérték – írja az Origo. A földrengés epicentruma hat kilométerre keletre volt Prokopio falutól, Mantoudi településen.

A helyiek arról számoltak be, hogy a szupermarketek polcairól leestek a tárgyak, de sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Júniusban 4,8-as erősségű földrengés volt a közép-görögországi Atalanti város közelében, Evia szigetével szemben. Márciusban korábban egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a dél-görögországi Küthéra szigetét.

A tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy Görögorszgáot olyan földrengéshullám érhetio, mint amilyen nemrégiben Törökországot és Szíriát sújtotta.

Görögország a Földközi-tenger keleti részén, az afrikai és az eurázsiai lemezek közötti összetett geológiai határzónában fekszik, az ország északi része az eurázsiai lemezen, míg déli része az égei-tengeri lemezen.