Ezeket a helyeket kerülje el, ha Párizsba utazik

1 hónap ezelőtt 11

Abban semmi meglepő nincs, hogy Párizsban az élet felbolydul majd a nyári olimpia idejére, és mivel a város központi helyei is részei a játékoknak, lezárásokra kell számítani. Az építkezések azonban már most elkezdődnek, ezért aki a következő hetekben a francia fővárosban jár – függetlenül az olimpiától –, ne lepődjön meg, ha bizonyos nevezetességekhez nem vagy csak nehezebb jut el.

Concorde tér

Itt rendezik a 3x3-as kosárlabdát, a bréktáncot, a BMX freestyle és a gördeszka versenyszámait.

Március 1-jétől zajlik az építkezés a tér keleti oldalán, majd ez folyamatosan bővül, és április 26-tól forgalomkorlátozás lesz a Cours de la Reine-on a Winston Churchill sugárút és a Franklin D. Roosevelt sugárút között. Május közepén újabb lezárási fázis lép életbe, és júniustól a teljes tér zárva lesz a gyalogosok, kerékpárosok és autósok előtt.

Július 1-től a Carrousel hídra, majd 15-től a Royal hídra sem hajthatnak fel a járművek.

A teret a játékok után több lépésben nyitják meg, először szeptemberben a nyugati oldalt, majd október 30-tól a keleti részt is, ahogy végeznek az ideiglenes létesítmények bontásával.

Mars-mező

A Jacques-Rueff téren és Joseph-Boulard sugárúton március eleje óta zajlanak a munkák, ez a gyalogosok és a járművek elől már le van zárva. A munkaterület fokozatosan éri el a kerteket, júniustól szinte egyiket sem lehet látogatni. Júliustól a d'Iéna hidat is lezárják az autók elől. A nyitás szeptember 19-től indul, teljesen november 4-től lesz látogatható a terület.

Trocadero

A turisták körében kedvelt helyszín, ahonnan kiváló a kilátás az Eiffel-toronyra, az olimpia idején a strandröplabda küzdelmeinek ad helyet, ezért ideiglenes pályát és lelátókat építenek. A Place de Varsovie északi részét már március 20-tól lezárták a forgalom elől. A szökőkút környékét a gyalogosok sem tudják megközelíteni. A Trocadéro-kerteket fokozatosan zárják le március 20-tól július 1-jéig. A környező utakon először csak egy sávot hagynak meg a forgalomnak, majd június 10-től lép életbe a szigorítás. A Trocadero térre július 16-tól nem lehet behajtani, és a gyalogosokat sem engednek be.

A nyitás több lépcsőben valósul meg: a Trocadero teret már július 27-től megnyitják, ezt követi a d'Iéna híd a játékok végével, majd szeptemberben a Place de Varsovie-n és a környező utakon is visszaáll a megszokott rend. A teljes nyitás október 8-tól várható.

Invalides

Az Invalidusok háza melletti impozáns parkban rendezik majd az íjászat versenyeit az olimpián és a paralimpián. Az építkezés április 12-én indul, először a délkeleti részt zárják le, majd fokozatosan újabb területek lesznek érintettek a park körül.

A nyitás szeptember 18-án kezdődik, teljesen október 30-án adják vissza a turistáknak és a forgalomnak a helyet.

Grand Palais

Az 1900-as világkiállításra épített üvegtetős kiállítóhely Párizs egyik ikonikus épülete. Az olimpián és a paralimpián a vívók és a taekwondósok veszik birtokba, nyolcezer néző drukkolhat a sportolóknak.

Az Invalidusok házától az Alexander III hídon át lehet eljutni a Grand Palais-hoz. A közeli Cours La-Reine-t április 26-tól kezdik lezárni, majd május 17-től kezdve a hídon sem hajthatnak át járművek, de a gyalogosok továbbra is közlekedhetnek rajta. A nyitás szeptember 12. és október 26. között valósul meg.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a párizsi rendőrkapitányság az olimpiai játékok idején biztonsági kordonokat állít fel a versenyhelyszínek körül, és lesznek olyan metróállomások (Tuileries, Concorde és Champs-Élysées - Clemenceau), amelyeket szintén lezárnak.

A gyűjtés a sortiraparis.com alapján készült.