Ezeket a szakmákat robbantja be a klímaváltozás - Íme a legkeresettebb zöld munkahelyek a technológiai szektorban

3 hónap ezelőtt 9

Portfolio 2024. január 23. 09:45

Az éghajlati válság kezelésének sürgető igénye miatt vannak szakmák, amelyek különös figyelmet kapnak jelenleg. A klímatechnológiai iparágat az innovatív megoldásokra és előrejelző képességekre való törekvés jellemzi, így a szakembereknek a mérnöki gondolkodás mellett az adatok felhasználásához, és az éghajlatváltozás hatásainak elemzéséhez is értenie kell. A folyamatmérnökök feladata például, hogy jövőbe mutató megoldásokat dolgozzanak ki a mai folyamatok kihívásaira. Hasonlóképpen, a tervezőmérnökök a mérnöki szaktudást kreatív tervezési készségekkel ötvözik, hogy megfeleljenek a növekvő ágazat igényeinek.

Április végén ismét megrendezzük a Sustainable TECH konferenciát. Aktualitások, kihívások clean tech témában, és a legígéretesebb fenntartható technológiák egy helyen.

Az Airswift közel 400 nemzetközi állásajánlat alapján készített rangsort a klímatechnológia legkeresettebb pozícióiról a STEM, vagyis a tudományos-technológiai tudományágak (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) területein belül. Ezek alapján,

  • a folyamatmérnök, a tervezőmérnök és a szoftvermérnök szerepkörök vezetik a keresletet.
  • Szorosan utánuk következnek a backend fejlesztők, a villamosmérnökök és a gépészmérnökök.
  • Ezeken felül az iparágban továbbra is nagy szükség van a projektmenedzserekre, a vezető biztonsági mérnökökre, és frontend fejlesztőkre is.

Mennyit keres az, aki egy "zöld szakmában" helyezkedik el?

A Payscale által közölt, klímatechnológiához kapcsolódó pozíciók átlagfizetése az Egyesült Államokban:

  • A környezetvédelmi mérnökök átlagosan 70 753 dollárt (24,9 millió forint) keresnek évente. Olyan projektekre összpontosítanak, amelyek a környezet megóvásáról szólnak, mint például a víztisztítás és a hulladékgazdálkodás.
  • Az energetikai/megújuló energiával foglalkozó mérnökök átlagos éves fizetése 75 359 dollár. Munkájukhoz tartozik a zöldenergia-termeléshez szükséges technológiák, például napelemek és szélturbinák fejlesztése.
  • A tervezőmérnökök átlagosan évi 72 990 dolláros fizetést kapnak. CAD modellezéssel, prototípusok készítésével, tesztelésével és a termékek optimalizálásával foglalkoznak.
  • A folyamatmérnökök biztosítják az ipari folyamatok optimális működését, évente körülbelül 79 164 dollárt keresnek.
  • Az automatizálással foglalkozó mérnökök átlagfizetése 83 198 dollár évente, mivel robotikát és mesterséges intelligenciát alkalmazó automatizált rendszereket fejlesztenek.
  • A számítógépes látásmérnökök évi 118 267 dolláros átlagfizetést kapnak a képfeldolgozási és gépi tanulási algoritmusokkal kapcsolatos munkájukért.
  • A nukleáris mérnökök évente körülbelül 93 417 dollárt keresnek, miközben nukleáris rendszerek tervezésével és sugárzási hatások elemzésével foglalkoznak.
  • A geotechnikai mérnökök a talaj és a kőzetek kölcsönhatásait tanulmányozzák és átlagosan évi 72 174 dollárt keresnek.
  • A vezető biztonsági mérnökök felügyelik a szoftverrendszerek biztonsági intézkedéseit, átlagos éves díjazásuk 100 098 dollár.

Címlapkép forrása: Getty Images