Ezzel a módszerrel tudják kijátszani az autósok a közlekedési bírságokat

1 hét ezelőtt 12

[sz]H. M. – Fotó: YouTube[sz]

A Telex arról írt, hogy az utóbbi években több száz olyan céget és magánszemélyt azonosított a rendőrség, amelyek rendszeresen megváltoztatják a nevükön lévő autók bejegyzett üzembentartóit, hogy használóik megússzák a közlekedési közigazgatási bírságokat.

A lap szerint a rendőrség a fantomizált autók gazdáival szemben több mint 128 ezer esetben indított eljárást, az adóhatósághoz is fordultak a bírságok behajtása érdekében.

A cikk emlékeztet rá, hogy a gyorshajtási ügyek többségében nem állítják meg a helyszínen a szabálysértő autósokat, később viszont nehéz bizonyítani, ki volt a sofőr. Az ilyen ügyekben közigazgatási eljárás indul, így az objektív felelősség alapján a bírságot elvileg az autó tulajdonosának kell befizetnie, hacsak nem nevezi meg a szabálysértés elkövetőjét, illetve nem jelzi, hogy az autót ellopták vagy eladta, mielőtt szabálysértést követtek el vele.

A probléma az, hogy a tulajdonosváltás után az új tulajjal szemben nem lehet szankciót alkalmazni, vagyis nem lehet kivonni a forgalomból a szabálysértés elkövetéséhez használt autót.

Az autókereskedő cégek eközben illetékmentesen, pár ezer forint ellenében adhatják-vehetik egymás közt a járműveket, a csalásra épülő vállalkozások pedig sokszor hajléktalanok nevén futnak, akiket semmilyen hivatalos levéllel nem találnak meg a hatóságok, amikor pedig túl sok ilyen típusú tartozást halmoz fel a cég, egyszerűen bedöntik.

Az ORFK a Telexnek azt írta, a közlekedési szabályrendszer átfogó felülvizsgálatával, illetve az új KRESZ-szel akarják visszaszorítani a közlekedési bírságok megúszását.

A csalókkal szemben most is van lehetőség a felelősségre vonásra, ha sikerül őket azonosítani.

(via rtl.hu)

[kapcsolodo]video-a-buntetofenyezes-a-legujabb-bosszu-az-autosok-kozott/[kapcsolodo]