Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

5 hónap ezelőtt 10

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország “majdnem kifutott az időből”, mivel az amerikai kormányzati ügynökségek elköltik a korábbi biztonsági csomagokból megmaradt utolsó forrásokat is.

A kongresszusi vezetőknek hétfőn címzett levelében a Fehér Ház irányítási és költségvetési hivatalának (OMB) vezetője, Shalanda Young azt állította, hogy a korábbi amerikai támogatások “jelentős katonai győzelmeket” eredményeztek Ukrajna számára, és továbbiakra szólított fel.

“Szeretnék világosan fogalmazni: kongresszusi fellépés nélkül az év végére elfogynak a forrásaink arra, hogy további fegyvereket és felszereléseket szerezzünk be Ukrajnának, és felszereléseket biztosítsunk az amerikai katonai készletekből” – mondta. “Nem áll rendelkezésre semmilyen varázslatos pénzalap, amely megfelelne ennek a pillanatnak. Kifogytunk a pénzből – és majdnem kifutottunk az időből”.

Az amerikai fegyverek és felszerelések folyamatos áramlásának megszakítása térdre kényszeríti Ukrajnát a harctéren, és nemcsak az Ukrajna által elért eredményeket teszi kockára, hanem növeli az orosz katonai győzelmek valószínűségét.

Young megjegyezte továbbá, hogy november közepéig a Pentagon az Ukrajnának idén juttatott 62,3 milliárd dollár 97%-át már elköltötte, míg a Külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) az összes elkülönített forrást felhasználta.

A tisztviselő arra is figyelmeztetett, hogy az ukrán gazdaság összeomolhat a további amerikai támogatás nélkül, mondván, hogy Kijev “nem lesz képes tovább harcolni, teljes mértékben” egy súlyos visszaesés esetén.

Bár Washington több mint 110 milliárd dollárt fordított különböző típusú támogatásokra Ukrajnának az Oroszországgal zajló konfliktus 2022 februári eszkalálódása óta, az amerikai törvényhozók jelenleg a támogatás újabb csomagjáról vitatkoznak.

Joe Biden amerikai elnök 106 milliárd dollár értékű hatalmas finanszírozási csomagot kért kormánya több prioritásának finanszírozására, beleértve az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai támogatást. A Fehér Ház azonban egyre több republikánus ellenállásába ütközik, akik egyre szkeptikusabbak a kijevi rezsimnek nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban, és a Képviselőházban a republikánus képviselők az Izraelnek nyújtott önálló támogatást részesítik előnyben.

Míg a szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell megjegyezte, hogy pártja még mindig tárgyalóasztalhoz ülne az ellenzőkkel a jövőbeli ukrajnai kiadásokról, Mike Johnson, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy az alsóház republikánusai csak akkor hagynának jóvá több támogatást Kijevnek, ha a demokraták beleegyeznek az amerikai bevándorlási politika különböző változtatásaiba. Johnson emellett “jogos aggodalmakra hivatkozott az ukrajnai világos stratégia hiánya miatt”, és hangsúlyozta, hogy biztosítani kell “az amerikai adófizetők által nyújtott támogatások elszámoltathatóságát”.