Fél évszázad után leáll a legendás processzor gyártása

1 hét ezelőtt 16

A Z80 egy Intel processzor továbbfejlesztéséből született, a hidegháborút és a közízlést egyaránt kiszolgálta, mert a szintetizátoroktól a műholdakig mindenbe beépítették.

A gyártó Zilog bejelentése szerint 2024. június 14-től a megmaradó rendelések teljesítésével együtt befejezik a Z80-as processzorok gyártását. A Zilog Z80-asok a számítástechnika első hőskorának legelterjedtebb mikroprocesszora és nagy túlélője volt. A gyártás végével a technikatörténet egy jelentős fejezete zárul le.

A Zilogot 1974-ben alapította Federico Faggin az Inteltől kilépő kollégáival. A cég 1976 júliusától gyártotta az Intel 8080-as processzorának továbbfejlesztéseként alkotott Z80-ast. A Z80-nak magasabb 4 Mhz-es órajele volt, szélesebb parancskészletet kezelt és támogatta a DRAM memória kezelését. A 70-es évek vége és a 80-as évek számítástechnikai forradalmának egyik sarokköve lett. Akkora siker volt, hogy az induláskor 12 fős Zilog két évvel később már több mint ezer alkalmazottat foglalkoztatott.

A 8-bites Zilog Z8-cal mindenki találkozott valamilyen formában. Előfordult olyan játékkonzolokban, mint a Sega Master System, a Nintendo Gameboy és a Gameboy Color, illetve olyan játéktermi gépekben, mint a Pac-Man. Ez volt a Teas Instruments számológépekben. Z80 ketyegett a Roland Jupiter-8 szintetizátorban (Giorgio Moroder, Michael Jackson, Depeche Mode zenéiből lehet ismerős), a Sequential Circuits-féle Prophet-5-ben (Jean-Michel Jarre, Gary Numan, Soft Cell és a Talking Heads használták), továbbá az első MIDI-szintetizátorban, a Prophet 600-ban is. 

Autókba is építették a 90-es évek elején, és széles körben használták haditechnikai eszközökben. Az NMOS félvezetős változatát például előszeretettel helyezték katonai műholdakba, ahol űrbéli körülmények között is 

évekig rendületlenül működött.

A Sinclair ZX81, a ZX Spectrum és a Commodore 128 részeként több millió példányban kelt el. Hozzájuk hasonló otthoni számítógép volt a Microsoft és az ASCII Corporation által gyártott MSX, amin az első Metal Gear játék futott.

Az első példányok egyike 1976-ból

Az első példányok egyike 1976-ból

Fotó: Gennadiy Shvets / Wikipdedia

Magyarországon a 80-as évek elején iskolaszámítógépként előforduló, svéd gyártmányú ABC 80-asokban jelent meg. 

Az MS-DOS előtti időkben az otthoni számítógépekről azt gondolták, hogy a kazettás videómagnókhoz hasonló pályát fognak befutni a szórakoztató elektronikában. A piacot leuraló, VHS-hez hasonló szabvány azonban nem született, helyette lett a Basic programnyelv és a korszakból előre nézve örök életű Z80.

Se tenger, se part

A Z80-asokat Nyugat-Európában és Japánban is klónozták, ami segített a Zilognak megtartani a piacot az Intel saját, továbbfejlesztett 8085-ös processzorával szemben. 

1980-tól a Szovjetunióban és az NDK-ban gyártotta másolatát az Angstrem Zelenograd, a VZPP Voronyezs, a Kvazar Kijev, illetve a VEB Mikroelektronik „Karl Marx” – a processzorokat Lengyelország, Csehszlovákia, Románia, Bulgária, a Szovjetunió és Magyarország is beépítette saját fejlesztésű otthoni számítógépeibe. A nálunk gyártott gépet Primónak hívták, a SZTAKI és az Elektromodul által alapított Microkey Kutatási Fejlesztési Termelési Társulat gyártott belőle 7000 darabot, amiket a sárisápi Új Élet MGTSZ-ben szereltek össze.

A Z80-on mérnökök és informatikusok generációi nőttek fel. Elterjedtsége és ismertsége hozzájárult ahhoz, hogy későbbi évtizedekben széles körben szerelték ipari mérlegekbe, gépek mikrovezérlőibe és mindenbe, ami jelentős számítási teljesítményt nem, csak stabil működést igényelt.

(TechSpot, Wikipedia)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM