Felébredt a Voyager űrszonda, újra értelmes jeleket küld

1 hét ezelőtt 8

A NASA Voyager 1 űrszondája hónapokon át érthetetlen, hibás üzeneteket sugárzott, és talán az a gondolat sem volt túlzás, hogy a Földtől legtávolabb jutott ember alkotta objektum menthetetlenül tönkrement - írja a Science Alert híre nyomán a Rakéta.hu, felidézve a közelmúlt eseményeit.

A várva várt "feltámadást" hétfőn jelentette be a NASA, és így lezárult a 2023. november 14-én kezdődő időszak, amíg a Voyager 1 a Földről kapott utasításokra csak értelmetlen üzeneteket tudott visszaküldeni.

A problémát a Jet Propulsion Laboratory mérnökei egy hibás chipre vezették vissza még márciusban,

amit követően sikerült egy olyan szoftveres megoldást alkalmazniuk, amely alkalmazkodott az űrszonda 46 éves számítógépes rendszerének korlátozott memóriájához, és helyreállította a szerkezet belső működésével kapcsolatos kommunikációt - írja a lap.

Az amerikai űrkutatási intézet szerint a következő cél az űrszonda felkészítése a tudományos adatok újbóli küldésére.

Hozzáteszik, bár a Voyager űrszondák (1 és 2) energiatartalékai várhatóan 2025 után lemerülnek, passzívan mégis továbbviszik az emberi civilizáció nyomát a világűrbe egyrészt a szerkezetükkel, másrészt a rajtuk elhelyezett adatlemezekkel, amelyeken információk, beszéd, képek és zene is helyet kapott.