Felfedezték az öregedés egyik kulcsát

3 hónap ezelőtt 14

Nagy hatással lehet az öregedés kutatására a Kaliforniai Egyetem biokémikusainak eredménye, amely megmutatta egy eddig mellőzött sejtszervecske jelentőségét.

A szóban forgó szervecske az úgynevezett Golgi-készülék, amelyet Camillo Golgi olasz biológus fedezett fel 1898-ban az idegrendszer kutatásakor. A készülék takarosan összehajtogatott membránból álló labdacs, amelynek szerepe, hogy a sejtben termelődő fehérjéket és zsírokhoz a rendeltetésüknek megfelelően különböző cukormolekulákat kapcsoljon. Ezt a folyamatot glikozilációnak nevezik, ez Golgi-készülék fő rendeltetése, ami elengedhetetlen a sejt irányításához. Az öregedéssel kapcsolatban ugyanakkor most először került a sejtkészülék a tudomány látóterébe.

Az UCR kutatói, Katie Dehesh professzor és kollégája, Heeseung Choi botanikus a stressz hatását vizsgálták növényeken. Kísérleti növényük a lúdfű (Arabidopsis thaliana) volt, amelynek példányait fényhiánynak és fertőzésnek tették ki. A Golgi-készülék egyik fontos fehérjéjét, a konzervált oligometrikus golgit (COG) vizsgálva kiderült, hogy működése döntő lehet a nehézségek túlélésében.

A Golgi olyan, mint a sejt postahivatala. Proteineket és lipideket csomagol és küld ki, ahová szükséges. A sérült Golgi zavart okoz a sejt működésében, káros sejt egészségére

– magyarázta Heeseung Choi.

A kísérletben olyan módosított lúdfüvet vizsgáltak, ami nem volt képes előállítani a COG fehérjét. A fénymegvonás hatására a növények nem tudják fényből és széndioxidból az életükhöz szükséges cukrokat előállítani és elpusztultak, de a COG hiányos lúdfű csak harmadannyi ideig bírta.

A sötétben a COG mutánsok öregedés jeleit mutatták, ami a nem módosított növényeknél csak kilencedik napon mutatkozik. A mutánsoknál már három nap után látható volt

– mutatott rá Choi.

Amikor a növényeket COG fehérjéhez juttatták, helyreállt a rend és a növények olyanok voltak, mint normális társaik. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a Golgi működése nagyon fontos a stressz kezeléséhez.

A felfedezés nemcsak a növényekre, hanem ránk is érvényes. Az embernél a COG komplexum nyolc COG fehérje alegységből áll, ezek működési rendellenességei korábbi kutatások következtetései szerint rákhoz és súlyos kimenetelű betegségekhez vezetnek.

„A kutatásunkból nemcsak a növények öregedéséről tudtunk meg fontos dolgokat, hanem az emberi öregedésről is. Ha a COG fehérje nem működik megfelelően, gyorsabban öregszenek a sejtjeink, ugyanúgy, ahogy a fényhiányos növényeknél láttuk. Ennek az áttörésnek messzemenő következményei lesznek az öregedéssel és az öregedéshez köthető betegségek kutatásában” –szögezte le Dehesh professzor.

(University of California, Riverside)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM