Felfüggesztések, megrovások - kiderült, tévedésből támadta meg Izrael a segélykonvojt

3 hét ezelőtt 12

Hétfőn a késői órákban a Gázai övezeti Deir al-Balah-tól délre izraeli támadás ért egy segélykonvojt, ami a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét alkalmazottjának, köztük több külföldinek a halálát okozta. Az izraeli hadsereg (IDF) vizsgálatot indított, amelynek eredményéről tájékoztatták az újságírókat és egy közleményt is kiadtak.

Eszerint a izraeli hadsereg felfüggesztett két tisztet, három másikat pedig megrovásban részesített, mondván, hogy rosszul kezelték a kritikus információkat, illetve megsértették a hadsereg hadviselési szabályait.

„Ez egy tragédia” – mondta az újságíróknak Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője. "Ez egy komoly esemény, amiért mi vagyunk a felelősek. Ennek nem kellett volna megtörténnie, és gondoskodni fogunk arról, hogy ne ismétlődjön meg" – tudósított a The Guardian.

A közlések alapján az izraeli hadsereg szabálya az, hogy vizuális megfigyelés alapján akkor válhat valami vagy valaki célponttá, ha több fenyegető körülményt is azonosítanak, és csak ezután lehet támadást indítani. A nyomozás azonban megállapította, hogy egy ezredes engedélyezte a halálos dróncsapások sorozatát a konvojra, az egyik őrnagy megfigyelése alapján, aki a drónkamerák szemcsés felvételei alapján egy táskát cipelő segélymunkást fegyveresként azonosított. A katonai tisztviselők szerint ez a megfigyelés valótlannak bizonyult.

A nyomozás eredményeit átadták a katonai főügyésznek, aki eldönti, hogy a tisztek vagy bárki más, aki részt vett a gyilkosságban, további büntetést kapjon-e, vagy eljárást indítsanak-e ellenük.

(A nyitóképen: Damian Soból lengyel segélymunkás előtt róják le kegyeletüket az emberek a férfi lakóhelyén, a délkelet-lengyelországi Przemyslben 2024. április 4-én. Soból és hat társa április 2-án vesztette életét, amikor izraeli légicsapás érte a World Central Kitchen (WCK) spanyol nem kormányzati segélyszervezet humanitárius segélyt szállító autókonvoját a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balah környékén.)