„Felhasználásuk rendjét Putyin elnökkel konzultálva határozzuk meg” – mondta az országában lévő orosz atomfegyverekről a békepárti Belarusz békepárti elnöke

1 hét ezelőtt 10

Szijjártó Péter és a magyar kormány nincs egyedül: nemcsak Budapesten, de Minszkben is érzik a Nyugat háborús pszichózisát. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök beszélt erről annak apropóján, hogy megválasztották az összbelarusz népgyűlés elnökévé – amire természetesen egyedüli jelölt volt.

Belaruszt, ahová az orosz-ukrán háború kirobbanása óta orosz atomfegyvereket telepítettek, az elnök szerint a Nyugat be akarja rángatni egy háborúba „Provokálnak minket, lövészárkokat ásnak, korszerűsítik a katonai infrastruktúrát, a fegyvereket, mi viszont itt, a határ túloldalán békés életet építünk, nem falakat húzunk, és nem árkokat ásunk” – mondta az MTI híre szerint a legendásan békepárti Lukasenko, akinek országa a békés élet hegyében „növeli harci képességeit”. Természetesen csak azért, hogy vissza tudjon csapni.

Az szerinte lényegtelen közjáték, hogy az országába Moszkva taktikai nukleáris fegyvereket telepített, hiszen ezen „fegyverzetek felhasználásának rendjét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott konzultációk keretében határozzák meg majd”. Bezzeg közben az Egyesült Államok Európában állomásoztatja a nukleáris fegyvereit, amiből egyenesen következik, hogy „az európai vezetők amerikai csapatok gépkarabélyainak célkeresztjében” hoznak döntéseket. Nem úgy, mint ő, ugyebár.