Feljelentik a zsinati bíróságon Balog Zoltánt

1 hét ezelőtt 16

A református értelmiségiek után ismét Balog Zoltán lemondását követelik a Magyarországi Református Egyházon belül: az egyház tíz tagja feljelenti a bicskei kegyelmi ügyben is fontos szerepet játszó, az intézményben zajló szexuális abúzusokról szóló ombudsmani jelentésre korábban fittyet hányó püspököt a zsinati bíróságon, tudta meg az RTL Híradó.

A lap szerint a beadványt pénteken juttatják el az egyház vezetőihez, jelezve, hogy a zsinati törvények alapján Balognak már le kellett volna mondania a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székéről is. A humánerőforrás-miniszterből püspökké lett Balog februárban még állította, nem hagyja ott a református egyház vezetését a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt, majd végül mégis lemondott a zsinati lelkészi elnöki tisztségéről, vagyis arról, hogy ő legyen a Magyar Református Egyház első embere.

Ahogy az ügyet robbantó cikkben írtuk: a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, Kónya Endre volt az, akinek tudomása volt róla, hogy Vásárhelyi János egykori igazgató több gyereket is molesztált az otthonban, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében ezzel a szöveggel: „én kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem, és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Az igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki”. A bűnsegéd ezt a hamis vallomást a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel, ezért három év négy hónap börtönre ítélték első és másodfokon is.

Kónya kegyelmét köztársasági elnöki tanácsadóként Balog Zoltán is támogatta, sőt: az egykori igazgatóhelyettes „régi ismerőseként” találkozott, beszélgetett és imádkozott az akkor már házi őrizetben lévő Kónyával és feleségével - ezután döntött úgy, hogy támogatni fogja a férfi kegyelmi kérvényét. (Azóta sem világos, Kónya hogyan mehetett el Baloghoz, miközben házi őrizetben volt, és elvileg nem hagyhatta el az otthonát.)

A kegyelmi botrány emlékezetes fejezete volt, amikor huszonnégy református lelkész és egyháztag a Válasz Online-on publikált nyílt levélben szólította fel a püspöki tisztségéről való lemondásra Balogot, majd egy rakás református értelmiségi csatlakozott hozzájuk. A nyílt levelet azóta legalább százharminc további református írta alá, köztük lelkészek, teológusok, és olyan nagyközönség előtt is ismert nevek, mint Szabó T. Anna költő, író, Petschnig Mária Zita és Bod Péter Ákos közgazdászok, Papp István és Turbucz Dávid történészek.

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy Balog minisztersége és püspöksége alatt melyek voltak azok az intézkedések, nyilatkozatok, amik nehezen férnek össze az egyháza által elvileg elvárt emberszeretettel, szolidaritással, és az elesettek védelmével. Arról, hogy lemondása mit jelent - és mit nem jelent -, itt írtunk.

(rtl.hu)