Felmentették az ittas vezetés vádja alól a belga férfit, akinek a szervezete alkoholt állít elő

1 hét ezelőtt 15

Ritka betegségben szenved a férfi, ezt orvosok is igazolták.

Felmentettek hétfőn egy belga férfit az ittas vezetés vádja alól ugyanis egy olyan ritka betegségben szenved, amely miatt a gyomrában lévő szénhidrátok megerjednek, és ennek következtében pedig megemelkedik a véralkoholszintje.

A férfit 2022 áprilisában állították meg a rendőrök, majd amikor egy hónappal később ismét belefutott egy ellenőrzésbe, és mindkét alkalommal magasabb értéket mutatott a szonda mint a Belgiumban törvényes határérték.

A férfit, aki egy sörgyárban is dolgozott, amit az ügyvédje „újabb szerencsétlen véletlennek” nevezett, először 2019-ben ítélték el ittas vezetésért. Ekkor még nem tudta, hogy ún. önsörfőző vagy más néven bélfermentációs szindrómában (auto-brewery syndrome-ABS) szenved, és hiába bizonygatta, hogy nem ivott alkoholt, írja a SkyNews.

Azóta már három orvos is igazolta, hogy ő is egyike azon keveseknek, akiknek ABS-e van. Ügyvédje, Anse Ghesquiere szerint világszerte jelenleg csak mintegy 20 ember van, akiknél hivatalosan is megállapították, hogy ebben a betegségben szenvednek.

A bíróság a diagnózis miatt most belátóbb is volt mint a 2019-es eset után, a neve elhallgatását kérő férfit végül felmentették. Igaz, a döntés még nem hivatalos, az ügyészségnek egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen. 

Mióta tudja, hogy milyen betegségben szenved, a férfi a szénhidrátszegény diétát követ, hogy megelőzze a fentiekhez hasonló kellemetlen eseteket, az ügyész márciusi első bírósági meghallgatásán pedig arra kérte, hogy kerülje az alkoholtartalmú italok fogyasztását.