Felmérés: a németek egyáltalán nem hisznek Ukrajna győzelmében

2 hét ezelőtt 15

A németek túlnyomó többsége nem hisz abban, hogy Ukrajna győzni tud Oroszországgal szemben, még akkor sem, ha nyugati fegyverek állnak rendelkezésére – derül ki egy új felmérésből, amelyet a ZDF műsorszolgáltató megbízásából végeztek. Csak minden tizedik német gondolja úgy, hogy Kijev győzni tud – derült ki a pénteken közzétett felmérésből.

A Politbarometer felmérésének eredményei szerint Németországban tovább nő a szkeptikusok száma. Míg augusztusban a megkérdezettek 70 százaléka mondta azt, hogy nem látja Kijev győzelmét, jelenleg már a megkérdezettek 82 százaléka nem hisz abban, hogy győzni tud.

A németek kevesebb mint fele szeretné, ha kormánya több katonai segélyt küldene Ukrajnának – derült ki a felmérésből. Az adatok szerint a megkérdezettek 42 százaléka támogatja az erősebb támogatást, míg 31 százalék azt szeretné, ha az változatlan szinten maradna, 22 százalék pedig úgy véli, hogy csökkenteni kellene.

A németek egyre inkább aggódnak amiatt, hogy az európai kontinensen egy nagyobb konfliktus törhet ki, amely az ország fegyveres erőinek közvetlen bevonását igényelné – állapította meg a Politbarometer. A megkérdezettek 53%-a “komoly” vagy “nagyon komoly” aggodalomnak nevezte ezt a kilátást.

A németországiak többsége úgy véli, hogy a hadsereg nem lenne alkalmas egy teljes körű háború megvívására. A megkérdezettek csaknem 80%-a szerint a német fegyveres erők, vagyis a Bundeswehr még a NATO részeként is rosszul lenne felkészülve egy esetleges konfliktusra. Mindössze 13% állította az ellenkezőjét.

A Politbarometer felmérését a Mannheim Research Group végezte a ZDF megbízásából április 9. és április 11. között, 1254 választásra jogosult személy részvételével Németország-szerte.

Az adatok másfél hónappal azután születtek, hogy egy másik felmérés szerint 12 uniós országban az emberek mindössze 10%-a gondolta úgy, hogy Ukrajna győzedelmeskedhet Oroszország felett a csatatéren. Kétszer annyi válaszadó (20%) számított arra, hogy Moszkva kerül ki győztesen, és a megkérdezettek 37%-a úgy vélte, hogy a konfliktus valamilyen kompromisszummal ér véget – derült ki az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) által február végén közzétett eredményekből.