Felmérés: zuhan az észt kormány támogatottsága

1 hónap ezelőtt 17

Az észt kormányba vetett közbizalom egyre csökken, mivel az emberek mindössze 17%-a támogatja Kaja Kallas miniszterelnök kabinetjét – derül ki egy friss felmérésből.

A Kantar Emor szerdán közzétett tanulmánya szerint a kormány iránti általános bizalom 4 százalékkal csökkent február óta, amikor 21 százalékon állt.

Kallas márciusban 21%-os támogatottsággal a harmadik helyen állt a legmegbízhatóbb kormánytagok listáján. Őt Hanno Pevkur védelmi miniszter és Kristina Kallas oktatási miniszter előzte meg, akik 30%-ot, illetve 26%-ot kaptak.

Pevkur “továbbra is a legmegbízhatóbb, teljesítményét és kijelentéseit általában kiegyensúlyozottság és nyugalom jellemzi. Emellett nincsenek közvetlen konfliktusai más politikusokkal és a médiával” – magyarázta Aivar Voog, a Kantar Emor kutatási vezetője.

Tiit Riisalo gazdasági miniszter és Mart Vorklaev pénzügyminiszter a lista végén maradt, a felmérés szerint 8, illetve 7 százalékkal.

A GDP 3%-kal csökkent, és 2023-ban 37,7 milliárd eurót tett ki – derül ki az észt statisztikai hivatal által a hónap elején közzétett adatokból. Az ügynökség a mintegy 1,4 millió lakosú balti országban tapasztalható “széles körű recessziót” a “gyors áremelkedéssel hozta összefüggésbe, amely minden gazdasági tevékenységet érintett”.

Az infláció az EU-ban azóta emelkedik, hogy 2022 februárjában kirobbant az ukrajnai konfliktus, amely Moszkva és a Nyugat közötti szankciós patthelyzethez, valamint az Európába irányuló orosz energiaszállítások drasztikus csökkenéséhez vezetett.

Tallinn teljes mértékben támogatta a kijevi rezsimet, több mint 500 ezer dollár katonai támogatást nyújtott neki, és egyre keményebb intézkedéseket követelt Moszkvával szemben. A hónap elején Kallas azt mondta, hogy nem zárja ki annak lehetőségét, hogy észt csapatokat küldjön Ukrajna megsegítésére.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt állította, hogy egyes NATO-tagállamoknak a csapatok Ukrajnába küldéséről szóló minden kijelentése csak arra szolgál, hogy elfedje a valódi tervüket – “felosztani azt, amit Ukrajna maradványainak tekintenek”.