Feloszlatta magát a soproni MSZP, utolsó hivatalos közleményükben nekimennek pártnak

3 hét ezelőtt 13

[sz]Fischer Gábor, kép: MSZP Sopron, Facebook[sz]Itt a vége, szocialisták nélkül marad Sopron, írta meg a Telex. Az történt ugyanis, hogy a helyi szervezet megkérdezése nélkül akarta az MSZP indítani az önkormányzati választásokon Jakál Adriennt (Párbeszéd) a polgármesteri székért. Ezt nemcsak a szocialisták, de a helyi DK is zokon vette, sokan el is hagyták a DK soproni szervezetét.
A most már csak volt szocialisták így fogalmaztak:
Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) soproni polgármesterjelölti indításáról
Kránitz László, aki kilenc évig országgyűlési képviselője is volt a pártnak, kijelentette: ezzel felégettek maguk mögött minden hidat.

„Ebben a pártban nincs keresnivalónk többé”

– fogalmazott.
Közleményük így folytatódik:
Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag

az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját,

egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja
A közlemény további részében ezt írják:
Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja.

A munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot.

Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakcióik határozzák meg. Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából és ezért bármin és bárkin átlépnek

A Telex megkereste az MSZP vezetőit, akiktől válasz még nem érkezett.

Sopron volt szocialistái nem tudják, milyen pártban van helyük tovább politizálni.
A lap információi szerint más településeken is feszültségeket okoz a budapesti pártközpontok döntése, amely nyilvánvalóan sok helyi párttag egzisztenciális érdekeivel is szembe megy.
A közösségi portálokon a kommenteket szemlézve a központi döntéssel szolidarizáló bejegyzést a Telex nem talált, viszont támogató bejegyzést annál többet. Baja Ferenc volt szocialista politikus is szolidaritását fejezte ki a soproniakkal. A legszellemesebb bejegyzés talán ez volt: „Szerintem már többen vagyunk, akik a dolgok vállalhatatlansága miatt kiléptek, mint akik maradtak. Nem csinálunk egy pártot magunknak Kilépett Szocialisták Pártja (KISZOP) néven?