Felülvizsgálják az Európai Unió közös agrárpolitikáját

1 hét ezelőtt 9

A 425 szavazattal, 130 ellenszavazattal és 33 tartózkodás mellett jóváhagyott KAP-felülvizsgálat egyensúlyt teremt a jelenlegi uniós agárárpolitika környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvései fenntartása és a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelése között - írták.

A jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások tekintetében lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenes és célzott eltéréseket engedélyezzenek bizonyos feltételességi követelmények alól olyan előre nem látható éghajlati viszonyok esetén, amelyek megakadályozzák a mezőgazdasági termelőket azok teljesítésében.

Az uniós mezőgazdasági termelők nem lesznek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önként dönthetnek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják vagy új növényeket ültetnek rajtuk. A gazdálkodókat ugyanakkor arra ösztönzi, hogy tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket. A vetésforgó mellett növénytermesztés diverzifikációját is lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodók számára, hogy könnyebben megfeleljenek a követelménynek - írták.

A tagállamok mentesíthetnek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesek. A felülvizsgálat a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesíti a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól, ami csökkenti az adminisztratív terheket a kistermelőknek, a KAP kedvezményezettjei 65 százalékának - írták.

A felülvizsgálat biztosítja, hogy az uniós országok évente kétszer módosíthassák KAP-stratégiai terveiket, szemben a jelenlegi egyszeri lehetősséggel. Ez - mint írták - nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamok számára a változó feltételek kezeléséhez.

A felülvizsgálatot még a tagállami kormányokat tömörítő uniós tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia. Végleges elfogadása esetén és a kihirdetését követően a rendelet azonnal hatályba lép.

Címlapkép forrása: Getty Images