Fény derülhet az élet eredetére, sikerült kinyitni a NASA aszteroida-szondájának tartályát

3 hónap ezelőtt 18

Egyedi nyitószerszám mentette meg az élet eredetét kutató, vége előtt elakadó nagyszabású küldetést.

Az amerikai űrügynökség közlése szerint munkatársaik több hónapig tartó próbálkozás és fejtörés után végre sikeresen felnyitották az Osiris-REx szonda TAGSAM nevű mintavételi tartályát. 

Az Osiris-REx szonda 2016-ban indult útnak a hosszú távon valószínűleg bolygónkba csapódó fél kilométeres Bennu aszteroidához, amelyből pár évvel később mintát is vett.

Ezek a minták tavaly szeptemberben érkeztek vissza a Földre – a szakemberek ezt követően szembesültek a problémával, hogy a mintákat tartalmazó doboz, az úgynevezett TAGSAM 35 rögzítő eleméből kettőt  nem tud nak eltávolítani. 

Mivel az erőltetéssel és a minták szennyezésével a hét éve tartó, egymilliárd dollárba kerülő küldetés sikerét kockáztatták volna, a mérnökök orvosi acélból készült különleges szerszámot alkottak, amelyekkel végül sikerült kioldani a beszorult kapcsokat. A NASA így hamarosan megkezdi a minták vizsgálatát.

Az aszteroida anyaga azért érdekes a tudomány számára, mert a Földön található víz régebbi, mint maga a bolygó, ezért azt feltételezik, hogy a Bennuhoz hasonló aszteroidákról származik, az élet keletkezéséhez szükséges elemekkel együtt. A munka, ami ezt igazolja már korábban elkezdődött, a TAGSAM burkolatára ragadt és belőle kiszóródott mintegy 70 grammnyi anyag vizsgálatával.

(Live Science)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM