Ferenc pápa betegség miatt lemondta egyik beszédét

5 hónap ezelőtt 15

Annak ellenére, hogy a beszédet kihagyta az egyházfő, a további hétfői programokon részt vesz, csak enyhe megfázásról van szó.

Ferenc pápa rosszullétre hivatkozva hétfőn kihagyta az európai rabbikkal való találkozóra előkészített beszédét, írja a Reuters. A Vatikán közlése szerint enyhe megfázásról van szó, a nap többi programján már részt vesz az egyházfő.

A beszéd előtt úgy tűnt, a pápa nem kap levegőt, amikor a találkozó kezdetén üdvözölte a rabbikat. A beszéd lemondása a beszámolók szerint őt magát is megrémítették, a betegség miatt így a beszédet szöveges formában adta át a rabbiknak.

Ferenc pápa tüdejének egy részét még fiatalon távolították el szülőhazájában Argentínában, így a kisebb megfázások is nagyobb kockázatot jelentenek a közel 90 éves egyházfő számára.

Ferencet június 7-én hasi sérvvel műtötték, ezután kilenc napot töltött kórházban, majd teljesen felépült. A műtét óta háromszor utazott külföldre, és a tervek szerint a jövő hónapban Dubajba utazik az ENSZ COP28 klímacsúcsára.

Az elmaradt beszéd után a program szerint gyerekekkel fog találkozni a pápa, akik a világ minden tájáról érkeztek Vatikánba.