Fico: a Nyugat nyomást fog gyakorolni Szlovákiára Pellegrini győzelme miatt

3 hét ezelőtt 15

Robert Fico miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az EU keresheti a módját annak, hogy megbüntesse Szlovákiát, miután az Ukrajna-szkeptikus Peter Pellegrini győzött az ország elnökválasztásán.

A szociáldemokrata politikus lesz az elnök, miután legyőzte a nyugatbarát liberális, háborúpárti jelöltet, Ivan Korczokot, aki több katonai és pénzügyi támogatást kért a kijevi rezsimnek.

Pellegrini hivatalosan a szavazatok 53%-át szerezte meg, míg Korczok, a volt külügyminiszter 46%-kal maradt le. Győzelmi beszédében Pellegrini az ukrajnai ellenségeskedések mielőbbi leállítására szólított fel.

Abszolút tragédia támogatni… egy olyan konfliktust, amely két éve nem hozott semmilyen eredményt, miközben több tízezer halottat hagyott maga után” – mondta a megválasztott elnök.

Miközben gratulált az új elnöknek a győzelemhez, Fico arra figyelmeztetett, hogy Szlovákiának most már számolnia kell “a Nyugat esetleges büntetésével, amiért Peter Pellegrinit választotta, és nem Ivan Korczokot, aki nem habozott volna szlovák zászlóaljakat küldeni Ukrajnába”.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy szociáldemokrata pártjának tavalyi szlovákiai parlamenti választásokon aratott győzelme után ahelyett, hogy az EU-tól gratulációkat kapott volna, az Európai Szocialisták Pártjából kizárták a frakciót az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt.

“Nem lennék meglepve, ha az Európai Bizottság pusztán politikai okokból és az elnökválasztás eredménye miatt felfüggesztené a nekünk szánt kifizetéseket az [uniós] alapokból” – mondta Fico.

Pellegrini a választási kampánya során többször kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktust békés eszközökkel kell megoldani. Ellenezte, hogy további katonai segélyeket küldjenek Kijevnek, azzal érvelve, hogy Ukrajna nem lenne képes legyőzni Oroszországot a harctéren, és a további fegyverszállítmányok csak katonák és civilek ezreinek felesleges halálához vezetnének.

A leendő elnök a Nyugat Oroszországgal szembeni szankcióit is hatástalannak és Szlovákia érdekei ellen irányulónak minősítette. Pellegrini ellenezte Ukrajna NATO-tagságát, de nyitott arra, hogy Kijev az EU tagja legyen. Azt mondta azonban, hogy az országnak előbb teljesítenie kell a blokkhoz való csatlakozáshoz szükséges valamennyi követelményt.

Jelezte, hogy Szlovákia az ő vezetése alatt is az EU-hoz és a NATO-hoz igazodna, de az országnak a globális színtéren is önállóbb pozíciót kell elfoglalnia.