Fico ölébe pottyant Szlovákia

3 hét ezelőtt 19

  • A 20. század vége óta nem látott részvétel mellett Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást.
  • Pellegrini az első fordulóban a harmadik helyen végzett szélsőjobboldali jelölt, valamint a magyarok többségének a szavazatait is megszerezte.
  • A szlovákiai választások történetében 1999 után másodszor nőtt a második fordulóban a magyar szavazók száma.
  • Nagy kérdés, hogy bekebelezi-e Fico Pellegrini pártját.
  • Ivan Korčok ugyan nem nyert, de kivételes mozgósítóereje az ellenzéki pártok hasznára lehet még.

A szlovák elnökválasztás második fordulójában kivételesen nagyot fordított Peter Pellegrini, a Robert Fico vezette koalíció jelöltje.

Pellegrini az első fordulóban 834 ezer szavazatot kapott, a másodikban 1 millió 409 ezret. Ez rengeteg szavazat, több, mint amennyit a tavaly őszi parlamenti választáson a győztes koalíció három pártja kapott, az 1 millió 284 ezer volt.

Az első fordulót még megnyerő liberális-nyugatos Ivan Korčok sem panaszkodhat. Az első körben szerzett 958 ezer szavazatból a másodikra 1 millió 243 ezer lett. Mellesleg ez is több, mint a parlamentbe jutott ellenzékre 2023-ban leadott összes szavazat (1 millió 186 ezer).

A részvétel ennek megfelelően rekordmagasságokban járt. A mostani második fordulós 61,1 százalékot csak az 1999-es első és második forduló 75 százalék körüli részvétele haladta meg. Huszonöt éve nem volt ekkora a megosztottság Szlovákiában, csakhogy akkor az autokrata hajlamú Vladimír Mečiar miatt volt elsöprő a szavazási kedv, végül Rudolf Schuster győzött. A második fordulót Szalay Zoltánnal, a szlovákiai Napunk vezető szerkesztőjével beszéltük át.