Fillérekért adták el az „orosz Google-t”, Moszkva nagyon örül

2 hónap ezelőtt 23

A gyakran „Oroszország Google-jeként”, de a Google-hoz semmilyen módon nem kötődő Yandex tulajdonosa közölte, hogy kivonul az országból. A céget korábban azzal vádolták, hogy az ukrajnai háborúról szóló információkat eltitkolta az orosz nyilvánosság elől, írja a BBC.

A hollandiai székhelyű anyavállalat 475 milliárd rubelért (5,2 milliárd dollár) adta el az oroszországi egységet egy, a közleményük szerint „ több mint 18 hónapon át tartó, kiterjedt tervezési és tárgyalási folyamat” végén. A vételár töredéke a Yandex becsült piaci értékének, ami 2021-ben több mint 30 milliárd dollár volt. Az eladás azt jelenti, hogy a cég oroszországi üzletága most már teljesen orosz tulajdonban van, aminek nagyon örültek Moszkvában.

„Pontosan ezt akartuk elérni néhány évvel ezelőtt, amikor a Yandexet a nyugati informatikai óriások felvásárlásának veszélye fenyegette” – mondta Anton Gorelkin, az orosz parlament információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője. A putyinista politikus, aki többek között arról ismert, hogy támogatja a „szuverén internet” bevezetését (a külföldieknek maximum 20 százalékos tulajdonrészük lehessen oroszországi netszolgáltatásban), azt is mondta: „a Yandex több, mint egy vállalat, az egész orosz társadalom értéke”.

A dotcom-boom idején, az 1990-es évek végén alapított Yandex saját keresőmotor-, térkép- és hirdetési üzletágat fejlesztett ki. Egyéb szolgáltatásai közé tartozik a taxizás és az ételkiszállítás. Hogy eleget tegyen az orosz kormány tartalomra vonatkozó követeléseinek, a Yandex 2022 végén eladta online erőforrásainak egy részét az állami ellenőrzés alatt álló rivális VK-nak (VKontakte, az „orosz Facebook”).

A Yandex társalapítója, a cégtől 2022-ben távozott Arkagyij Volozs egyike azon kevés vezető orosz kötődésű üzletembereknek, akik nyilvánosan felszólaltak Oroszország ukrajnai inváziója ellen. Ennek ellenére tavalyelőtt uniós szankciókkal sújtották, mondván: a Yandex „felelős azért, hogy keresési eredményeiben az [orosz] állami médiát és narratívákat népszerűsíti, valamint a Kremlt kritizáló tartalmakat, például az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatos tartalmakat alulrankeli és eltávolítja”. A BBC megjegyzi: saját 2022-ben végzett kutatásai is azt mutatták, hogy keresési eredményei nem számoltak be az ukrajnai Bucsa városában elkövetett orosz atrocitásokról.