Finnország elismerte, hogy a NATO-tagsággal sérül a szuverenitása

4 hét ezelőtt 12

Egy finn kormányközi munkacsoport arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás (DCA) korlátozná az ország szuverenitását – közölte a csoportot vezető finn külügyminisztérium a honlapján.

“Ezért kétharmados többségre lesz szükség ahhoz, hogy a parlament döntsön a megállapodás jóváhagyásáról” – tette hozzá a minisztérium.

A NATO-hoz csatlakozott Finnország decemberben írt alá megállapodást az Egyesült Államokkal arról, hogy csapatokat állomásoztat a területén.

A dokumentum hozzáférést biztosít a Pentagonnak 15 katonai bázishoz, rendelkezik a védelmi felszerelések, ellátmányok és hadianyagok előzetes telepítéséről finn területen, az amerikai repülőgépek, hajók és szállítóeszközök belépéséről és mozgásáról, az amerikai erők és az általuk használt létesítmények és területek védelmének biztosításáról.

A megállapodás nem jelent állandó amerikai jelenlétet Finnországban, lehetséges, hogy az amerikai csapatok rotációs alapon tartózkodnak majd az országban.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a megállapodás aláírása után kijelentette, hogy Moszkva sajnálja Helsinki döntését, hogy beleegyezett az amerikai katonai bázisok telepítésébe. Megismételte, hogy ez növelné a kétoldalú kapcsolatokban a feszültséget. Ha a NATO katonai infrastruktúrája Finnország belsejébe kerül, az nyilvánvalóan fenyegetést jelent Oroszországra nézve – hangsúlyozta a Kreml szóvivője.