Firenze, a prostituált – nagy vihart kavartak egy múzeumigazgató szavai

2 hónap ezelőtt 9

Firenze, a prostituált – nagy vihart kavartak egy múzeumigazgató szavai

2024. január. 30. 10:052024. január. 30. 10:05Élet+Stílus

Cecilie Hollberg a tömegturizmus ellen emelte fel a szavát.

Szétveri a turizmus a toszkán régió fővárosát – erre szerette volna felhívni a figyelmet a Michelangelo Dávid-szobrának is otthont adó Galleria dell'Accademia igazgatója. Cecilie Hollberget annyira aggasztja a tömegturizmus miatt kialakult helyzet, hogy a súlyos probléma érzékeltetése miatt prostituáltnak nevezte Firenzét.

„Ha egy város egyszer prostituálttá válik, nehéz újra szűziesnek lenni” – mondta Hollberg, aki azt szeretné, ha Firenze ismét az ott élőké lenne, és nem szállnák meg a turisták, ami többek között azzal is jár, hogy a szuvenírekkel teli utcákon már nincsenek normális üzletek sem. Hollberg reménytelennek látja a helyzetet, hacsak nem tartóztatják fel a turisták áradatát.

A galéria később közleményt adott ki, amelyben Hollberg bocsánatot kért, amiért rosszul választotta meg a szavait arról a városról, amelyet egyébként nagyon szeret. Elmagyarázta, hogy azt szeretné elérni, ha Firenze egész Olaszországnak példát mutatna a tudatosabb turizmusból, hogy az odalátogatók ne csak átgázoljanak rajta. Az olasz kulturális minisztert azonban nem hatotta meg a magyarázat, szerinte Hollberg súlyos és sértő szavakat használt Firenzére és Olaszországra nézve is. Firenze alpolgármestere, Alessia Bettini pedig azt kérdezte: ha Firenze prostituált, akkor vajon a firenzeiek egy prostituált gyerekei, a turisták pedig egy prostituált ügyfelei?

Matteo Renzi volt miniszterelnök, firenzei szenátor pedig egyértelművé tette, hogy Hollbergnek bocsánatot kell kérnie vagy le kell mondania.

Ugyanakkor nem Hollberg az egyetlen, aki a kontroll nélküli turizmus hatásai miatt aggódik. Velencét például az ENSZ kulturális szervezete figyelmeztette: elveszítheti a kulturális örökségi státuszát, ezért a város úgy döntött, áprilisban tesztelni fogja a látogatók számát ellenőrző jegyrendszert.