Floridai házba csapódott a Nemzetközi Űrállomás egy darabja

1 hét ezelőtt 26

Még 2021 márciusában dobták ki azt az alkatrészt a Nemzetközi Űrállomásról, amelyik április elején csapódott egy floridai házba. Március 8-án, amikor be kellett volna lépnie a légkörbe, el is kellett volna égnie, de sem az időpont, sem a bomlás nem történt meg. A Nasa vizsgálja az ügyet.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA megerősítette, hogy a hónap elején egy floridai házba csapódott tárgy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) része volt. A fémtárgyat 2021 márciusában dobták ki a Föld körüli pályán keringő űrállomásról – közölte a NASA hétfőn, miután a Kennedy Űrközpontban elemezték a mintát.

Az 0,7 kilogramm súlyú fémtárgy két réteg mennyezetet szakított át, miután újra belépett a Föld légkörébe és nem égett el teljesen. Alejandro Otero háztulajdonos elmondta, hogy fia majdnem megsérült a becsapódás következtében. A NASA szerint a tárgy része volt annak a mintegy 2630 kilogrammnyi felszerelésnek, amelyet az űrállomás az új lítium-ion akkumulátorok beszerelése után dobott ki – írta meg a BBC.

Úgy számolták, hogy a hardver várhatóan 2024. március 8-án, a Föld légkörébe való belépéskor ég el teljesen. A hardver egy darabja azonban túlélte ezt, és a floridai Naplesben egy házba csapódott be

– közölte az ügynökség. A törmelékről megállapították, hogy az akkumulátorok raklapra való felszereléséhez használt tartóoszlop része. Az inconel fémötvözetből készült tárgy mérete körülbelül 10x4 centiméter volt.

Otero a CBS társcég Wink-TV-nek elmondta, hogy az eszköz „óriási hangot” adott ki, amikor az otthonába robbant. „Majdnem eltalálta a fiamat. Két szobával arrébb volt, és mindent hallott” – mondta.

Remegtem. Teljesen elképedtem. Mi az esélye annak, hogy valami ilyen erővel csapódik a házamba, és ekkora kárt okoz?

– folytatta Otero. „Nagyon hálás vagyok, hogy senki sem sérült meg” – fejezte be.

A NASA szerint az ISS „részletes vizsgálatot fog végezni” arra vonatkozóan, hogy a törmelék hogyan élte túl a légkörbe való belépést.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent. E hónap elején Kaliforniában az égbolt megfigyelői rejtélyes aranyszínű csíkokat figyeltek meg az éjszakai égbolton. Amerikai tisztviselők később megállapították, hogy a fényjátékot egy földkörüli pályára visszatérő kínai rakéta égő törmeléke okozta. Februárban egy „K objektum” néven ismert kínai műhold égett el, amikor újra belépett a légkörbe Hawaii felett.

Tavaly egy nyugat-ausztráliai tengerparton talált, pajorokkal borított óriási fémkupolát egy indiai rakéta részeként azonosították. A tervek szerint azt a NASA 1979-ben Ausztráliában lezuhant Skylabjának darabjaival együtt állítják ki.

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM