Fogyasztóvédők: önkényes, megkérdőjelezhető és manipulatív a Temu

1 hónap ezelőtt 13

Figyelmeztetésben részesítette a Temut a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége, mert szerintük a kereskedő átláthatatlan és alig érthető, manipulatív, önkényes és megkérdőjelezhető eszközökkel veszi rá az embereket, hogy vásároljanak.

Szakértők szerint a kínai fapados kiskereskedők, a Temu és a Shein állítólag naponta összesen akár 5000 tonna árut is elszállítanak. Ez naponta több mint 100 Boeing 777-es teherszállító gépet jelent, amelyek ruhákat, játékokat és egyéb árukat szállítanak a világ minden tájára.

„Átláthatatlan, alig érthető!” – írta közleményében a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (VZBV), majd figyelmeztetésben részesítette a Temu kínai online kiskereskedőt.

A Temu platform elbizonytalanítja és kihasználja a fogyasztókat látszólag önkényes kedvezményekkel, kétes értékelésekkel és manipulatív dizájnnal – ennek véget kell vetni

– mondta Ramona Pop, a VZBV vezetője a Funke Mediengruppe újságainak. További vádak is felmerültek, melyek szerint

  • a vállalat megsérti az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályokat, és zöldmosást is folytat;
  • a vásárlókat nyomás alá helyezi;
  • törvénysértő például az úgynevezett „sötét minták” használata;
  • a Temu olyan feliratokat használ, mint például a „Siess! Több mint 126 embernek van ez a termék a kosarában”.

A VZBV szerint ez a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény februári hatályba lépése óta tilos. „Németországban és az Európai Unióban a fogyasztók védelmére törvények vannak, amelyeket minden vállalatnak be kell tartania” – mondta Pop.

Hamis ígéretek

A Bild szerint zöldmosást, azaz a hamis klíma- vagy környezetvédelmi ígéretekkel való reklámozást a Temu is gyakorolja, például azzal, hogy a házhoz szállítás helyett az átvételi pontokra történő szállítást klímabarátnak hirdeti. A VZBV rámutat, hogy a termékek többsége Kínából származik. Az, hogy a terméket végül egy átvételi pontra vagy a vásárló otthonába szállítják-e, a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából aligha lényeges.

Összességében a Temu egész üzleti modellje, az olykor rendkívül magas kedvezményekkel és valós idejű termékértékelésekkel, nem átlátható és szinte érthetetlen.

A fogyasztókat meg kell védeni az ilyen üzleti gyakorlatoktól

– mondta Pop a Funke újságoknak. A következő lépés tehát egy per lehet.

Több ország célkeresztjében is ott van a Temu, köztük Franciaországéban. A múlt héten a francia parlament törvényt fogadott el, amely megtiltja az olcsó ruhák reklámozását és környezetvédelmi adót vet ki az olcsó holmikra. Az európai játéklobbi képviselői azzal vádolták a céget, hogy nem tartja be a biztonsági előírásokat, és „valós kockázatot” jelent a gyerekekre nézve.

Emellett a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is eljárást indított a shanghaji székhelyű cég európai működtetője, a Whaleco Technology Limited ellen. Szerintük is tisztességtelen gyakorlatokat folytat a cég és megtéveszti a fogyasztókat. Az Indexen leteszteltük, hogy megéri-e a Temuról rendelni, a véleményünket itt tudja megtekinteni.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM