Fokozottan érdeklődnek a magyarok az EP-választás iránt

1 hét ezelőtt 15

Az Európai Parlament közlése szerint megjelent az európai parlamenti választások előtti utolsó Eurobarometer felmérés - írja a 24.hu.

A kutatás több fontos megállapítász is tett:

  • az európaiak 81 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt még fontosabb a választás;
  • 60 százalék érdeklődik a közelgő, június 6-a és 9-e között tartandó választások iránt;
  • az európai polgárok 73 százaléka szerint az EU-s intézkedések hatással vannak a mindennapi életükre;
  • egyre fontosabb kérdéssé válik a védelmi-, és biztonságpolitika;
  • va válaszadók fő problémái a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (33 százalék), továbbá a közegészségügy (32 százalék).

Mi a magyarok véleménye?

A magyarok 70 százaléka mondja azt, hogy valószínűleg szavazni fog, ami 3 százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest a magyar válaszadók esetében is, és 10 százalékpontos növekedést a 2019. február/márciusi felméréshez képest - írja a lap.

A megkérdezett magyarok 46 százalékának pozitív, 39 százalékának semleges és 14 százalékának negatív véleménye van az EU-ról.

56 százalék szeretné (az uniós átlaggal megegyezően), ha az EP szerepe nőne, 9 százalék azt támogatja, hogy maradjon meg a jelenlegi hatásköre, és 32 százalék véli úgy, hogy csökkenteni kéne az Európai Parlament befolyását.

A magyar válaszadók számára a közegészségügy kérdése a választások során megvitatandó legfontosabb téma (39 százalék), melyet szorosan követ (38 százalék) a munkahelyteremtés és a gazdaság támogatása, majd Európa jövőjének kérdése (35 százalék).

28 százalék gondolja úgy, hogy az EU védelmi politikája kampánytéma kellene, hogy legyen.

A magyar válaszadók többsége (40 százalék) az energiaellátás biztonsága és ennek infrastrukturális biztonsága a legfontosabb az EU jövője szempontjából. 34 százalék véli úgy, hogy a katonai védelem és a biztonság élvez prioritást, 33 százalék számára a versenyképesség, a gazdasági növekedés és az ipar a lényeg, de nem elhanyagolható az élelmiszerbiztonság és a mezőgazdaság sem, amit 31 százalék tartott kiemelten lényegesek.

77 százalék van azon a véleményen, hogy az Unió hatással van mindennapjaira, míg 23 százalékuk szerint nem ez a helyzet.

Ugyanígy, 77 százalék szerint az ország javára vált az uniós tagság (6 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot), amely érték a 2023 őszi adatokhoz képest 4 százalékpontos növekedést mutat - teszik hozzá.