Folytatódik a fogyóbogyós őrület, kilőtt egy újabb gyógyszergyártó árfolyama

2 hónap ezelőtt 12

A Zealand Pharma dán gyógyszergyártó részvényárfolyama jelentős mértékben emelkedett, miután a vállalat kedvező eredményeket közölt egy májbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerével kapcsolatos vizsgálatról. A heves árfolyammozgás mögött azok a várakozások állnak, hogy a gyógyszer potenciális kihívó lehet a fogyást elősegítő gyógyszerek piacán, amely az elmúlt hónapokban nagyon forró téma lett.

A survodutid gyógyszerrel végzett 2. fázisú vizsgálat a felnőttek 83 százalékánál pozitív eredményeket mutatott a májgyulladás egy olyan formája esetében, amelyet a felesleges zsírsejtek okoznak (MASH) - közölte a vállalat hétfői közleményében.

A gyógyszer hatékonynak bizonyult elhízásban szenvedő embereknél, és jelenleg öt 3. fázisú vizsgálaton esik át egy elhízott vagy túlsúlyos emberek részvételével készülő klinikai program keretében. Továbbá az engedélyeztetési folyamat során a gyógyszer gyorsított elbírálásban részesült az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól (FDA).

A vizsgálatban használt legmagasabb dózis is biztonságosnak bizonyult, amelyet az piac kedvezően fogadott, és felerősödtek a várakozások, hogy a gyógyszer az elhízás elleni szerek piacán is pozícióba kerülhet. A Zealand Pharma árfolyama 32 százalékot emelkedett ma.

Michael Novod, a Nordea bank egészségügyi részvényekért felelős elemzőcsapatának vezetője a vizsgálati eredményeket értékelve "egyértelmű győzelemnek" nevezte azokat. Megjegyezte, hogy minden vizsgált dózis javulást mutatott a MASH kezelésében. A kezelés során nem merültek fel váratlan biztonságossági vagy toleranciai problémák, beleértve a legmagasabb, 6.0 mg-os adagot is.

Jefferies elemzői úgy vélték, hogy a Zealand Pharma pozíciója mint a következő generációs elhízás elleni gyógyszerpiac egyik kulcsszereplője, alulértékelt. Emellett hangsúlyozták a Boehringer Ingelheim nevű német társfejlesztő vállalat bejelentésének jelentőségét arról, hogy a gyógyszert "a lehető leggyorsabban" előre fogják vinni májbetegségek és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kezelésében. A Boehringer Ingelheim gyógyszergyártó finanszírozza és vezeti a survodutide klinikai fejlesztését.

Az elhízás elleni készítményekben jelentős lehetőséget látni a gyártók és a befektetők egyaránt. A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó az Ozempic és a Wegovy fejlesztésével Európa legértékesebb cégévé vált, de számos más vállalat, köztük az Eli Lilly, a Roche és az AstraZeneca is versenyezni kíván az ágazatban.

Címlapkép forrása: Getty Images