Fondorlatos csellel járulna hozzá Ukrajna győzelméhez a G7-csoport - Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index pénteki hírösszefoglalója

1 hét ezelőtt 15

A Hetek csoportja (G7) tárgyal arról, hogy a befagyasztott orosz vagyontárgyakat  fedezetként használják fel az Ukrajnának nyújtott hitelek biztosítására – jelentette a Reuters Valdis Dombrovskisra, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökére hivatkozva.

Ukrajna nyugati partnerei és más szövetségesei a 2022-es teljes körű invázió kezdetén mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz vagyont fagyasztottak be. Annak ellenére, hogy számos felhívás érkezett, hogy ezeket Kijevnek nyújtott segítségként használják fel, eddig nem született egyértelmű terv – írja a The Kyiv Independent.

Dombrovskis megjegyezte, hogy több lehetőséget is mérlegelnek, mivel a tárgyalások folyamatban vannak. Bár nem árulta el, hogy melyik intézkedési módnak van a legnagyobb támogatottsága, megjegyezte, hogy

a végleges terv valószínűleg az eszközök elkobzása helyett azok biztosítékként való felhasználását foglalja majd magában.

A tisztviselő szerint az EU az elkövetkező hónapokban jóváhagy egy külön intézkedést, amelynek célja, hogy a befagyasztott vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák. Az orosz eszközök mintegy kétharmadát a belgiumi székhelyű Euroclear pénzügyi szolgáltató vállalatnál tartják.

Az Európai Bizottság által márciusban előterjesztett terv szerint a nyereség 90%-át fegyverek vásárlására fordították volna Kijev számára, de a javaslat ellenállásba ütközött a katonailag semleges tagok részéről, akik inkább Ukrajna újjáépítésének finanszírozására szeretnék felhasználni.

A G7-ek pénzügyminiszterei április 17-i washingtoni találkozójukon nem jutottak megállapodásra arról, hogy hogyan tovább az orosz vagyonnal, de ígéretet tettek arra, hogy a júniusi olaszországi csúcstalálkozó előtt kidolgozzák a lehetőségeket. „Megerősítjük eltökéltségünket annak biztosítására, hogy Oroszország fizessen az Ukrajnának okozott károkért” – áll a G7-ek nyilatkozatában.