Fontos kérdésben van nézeteltérése Izraelnek és az Egyesült Államoknak

4 hónap ezelőtt 15

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izraelnek és az Egyesült Államoknak más-más elképzelése van a háború utáni gázai övezeti rendezésről.

Eltér Izrael és az Egyesült Államok elképzelése a háború utáni gázai övezeti rendezésről – írja az MTI.

Benjámin Netanjahu kedden közzétett egy videót, amelyben azt mondta, vannak nézeteltéréseik a Hamász utáni napokról, de reméli, hogy sikerül megegyezniük.

A Joe Biden amerikai elnökkel és munkatársaival folytatott intenzív beszélgetés után teljes támogatást kaptunk a szárazföldi harcokhoz és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás megfékezéséhez

 tette hozzá.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy nem engedi, hogy Izrael megismételje Oslo hibáját.

Nem engedem, hogy állampolgáraink és katonáink óriási áldozatai után olyanokat engedjünk be Gázába, akik terrorizmusra oktatnak, támogatják és finanszírozzák a terrorizmust. Gázát nem fogja irányítani sem a Hamász, sem a Fatah

 hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.

A Fatah mozgalom a ciszjordániai palesztin autonóm területet irányító Palesztin Hatóság (PH) fő ereje, elnöke a PH elnöke, jelenleg Mahmúd Abbász.

Az Izrael és a palesztinok között 1993-ban létrejött Oslói Megállapodások indították el a felek közötti megbékélési folyamatot, teremtették meg a korlátozott palesztin autonómiát Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Az Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására, amelynek alapja az ENSZ Közgyűlésének 1947-es terve volt Palesztina felosztására, már az 1991-es madridi konferencián történtek erőfeszítések, de végső megállapodást soha nem sikerült erről elérni.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM