Fontos részlet derült ki az ingyenes jogosítványról

3 hét ezelőtt 17

Tuzson Bence igazságügyi miniszter egy Facebook-posztban azt közölte, hogy szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak, de még aznap délután egy újabb bejegyzésben már úgy pontosította, hogy a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás, de az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is.

Nem véletlen, hogy szeptembertől nem lesz általánosan ingyenes a jogosítványszerzés a középiskolások körében. A Portfolio megkeresésére Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének országos elnöke elmondta, hogy Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárt is tájékoztatták: az ötezer oktató 30-60 órát leadva a megközelítőleg 100 ezer fiatalnak nagyjából fél év alatt tudná a jogosítvány megszerzését biztosítani a középiskolásoknak, csakhogy akkor senki mást nem tudnának oktatni. Ez fizikailag kivitelezhetetlen – mondta a Szegeden oktató elnök.

Az egyeztetésen a szakma képviselői azt is közölték az államtitkárral, hogy egy vezetési óra minimum 6 ezer forint, de inkább 7-8 ezer, sőt, a nagyobb városokban nem ritkák a 10 ezer forint körüli, vagy afeletti tarifák, így több tízmilliárd forint költsége keletkezne az államnak, ha sokan szeretnék egyszerre letenni a jogosítványt. "Ez persze rögtön a javaslat átgondolására késztette a kormányt" – jegyezte meg Böröcz Mátyás, és jelezte, összességében 70-100 milliárd forintjába kerülnek a teljes ingyenesség a költségvetésnek.

Ráadásul a diákok rohamát az autósiskolák a jelenlegi oktatói létszám mellett aligha tudnák kezelni, mert sok oktató ment el buszt vezetni, mióta a közlekedési cégeknél megnőttek a fizetések. A jogosítvány megszerzésének költsége jelenleg 400 ezer forinttól akár 1,1 millió forintig terjedhet, de már az a kormányzati intézkedés is sok fiatalt motivált, amelynek értelmében a 20 év alattiak az első sikeres KRESZ-vizsga esetén a díjból 25 ezer forintot visszaigényelhetnek.