Fordulat! Átment az amerikai képviselőházon az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárdos segélycsomag

2 hét ezelőtt 14

[sz]Maier Vilmos, fotó: Nathan Howard/Getty Images[sz]

Megszavazta az Ukrajnának szánt 22 ezer milliárd forintnyi segélyről szóló törvényjavaslatot az amerikai képviselőház több hónapnyi halogatást követően, írja a Telex. A segély meglehetősen simán átment: 310 képviselő támogatása mellett csupán 112-en szavaztak ellene. A javaslatot támogatók ukrán zászlókat lengetve ünnepelték a végeredményt.

Az ukrán elnök az X-en örömét fejezte ki a szavazás végeredménye miatt. Volodimir Zelenszkij azt írta: remélik, hogy a szenátus is támogatni fogja a javaslatot.

I am grateful to the United States House of Representatives, both parties, and personally Speaker Mike Johnson for the decision that keeps history on the right track.

Democracy and freedom will always have global significance and will never fail as long as America helps to…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 20, 2024

Ezt követően a képviselőház megszavazott még egy Izraelnek szánt 9 ezer milliárd forintnyi segélyt is. Azt a javaslatot a 366 képviselő szavazta meg, 58-an voltak ellene. Mindezek előtt szavaztak a Tajvannak szánt 3 ezer milliárd forintnyi segélyről is, illetve az Oroszországgal, Iránnal és Kínával szembeni szankciókat tartalmazó csomag is nagy többséggel ment át a képviselőházon.

Ha az amerikai törvényhozás felsőháza is megszavazza a négy immár törvénytervezetként beterjesztett javaslatot, Joe Biden elnök elé kerülhetnek. A szavazás után a hivatalban lévő amerikai elnök szorgalmazta, hogy a szenátus minél gyorsabban szavazza meg a csomagot, hogy elnökként törvénybe iktathassa a segélyeket.

[kapcsolodo]sulyok-tamas-volodimir-zelenszkijjel-talakozott-magyarorszag-eliteli-az-orosz-agressziot/[kapcsolodo]